Linkovi

Glasanje na Kosovu


Građani na Kosovu glasaju u drugom krugu srpskih predsedničkih izbora

Drugi krug glasanja za izbor predsednika Srbije na Kosovu je održan u organizaciji misije OEBS.

Gradjani Kosova glasali su na 90 biračkih mesta koja su uz pomoć OEBS-a bila otvorena na vreme. Za razliku od pre dve nedelje kada su gradjani čekali u red za glasanje, danas su biračka mesta bila gotovo pusta. Pravo glasa za predsednika Srbije imalo je 109 hiljada glasača, a listići su štampani dvojezično, na albanskom i srpskom jeziku.

I ovaj put bilo je gradjana koji nisu mogli da ostvare svoje glasačko pravo, jer nisu bili na biračkom spisku. Šef OEBS-a na Kosovu Verner Almhofer, rekao je prilikom obilaska biračkih mesta u Gračanici, da ova misija nije nadležna za biračke spiskove, ali da je posle prvog kruga glasanja 6. maja OEBS obavestio Republičku izbornu komisiju o problemima sa biračkim spiskovima.

“Mi smo im skrenuli pažnju da određen broj ljudi nije mogao naći svoje ime na biračkim spiskovima i informisani smo da su, na otprilike jednoj trećini od ukupnog broja biračkih mesta, napravljene izmene odnosno dopune biračkih spiskova. Teško je napraviti veće izmene u biračkom spisku koji sadrži imena skoro 110 hiljada ljudi”, rekao je Almhofer.

Za sprovođenje drugog kruga glasanja za predsednika Srbije na Kosovu akreditovano je oko 500 pripadnika OEBS-a. Glasačke listiće sa Kosova OEBS će predati Republičkoj izbornoj komisiji u Vranju i Raški. Izborni proces obezbedjivali su pripadnici Kosovske policije.

XS
SM
MD
LG