Linkovi

Bez nepravilnosti na Kosovu


Birači na Kosovu glasaju za srpske predsedničke i parlamentarne izbore
Birači na Kosovu glasaju za srpske predsedničke i parlamentarne izbore

Prema preliminarnim podacima, svoje pravo glasa na parlamentarnim i predsedničkim izborima na Kosovu iskoristilo je 32.17 odsto građana upisanih u biračke spiskove, saopštila je misija OEBS-a u Prištini. Vlada Kosova zadovoljna je organizacijom srpskih izbora.

Misija OEBS-a na Kosovu saopštila je da je glasanje na 90 biračkih mesta u 28 sredina na Kosovu završeno bez problema i većih nepravilnosti. Sinoć, nakon završetka glasanja, OEBS je transportovao izborni materijal do Vranja i Raške, gde je obavljeno brojanje glasova.

Vlada Kosova saopštila je da je zadovoljna načinom na koji je OEBS juče organizovao predsedničke i parlamentarne izbore na Kosovu i što te, kako se navodi srpske izbore, po prvi put nisu organizovale institucije Republike Srbije. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi rekao je na sednici Vlade da je izborni proces protekao bez i jednog incidenta

“Možda smo mogli da očekujemo male incindente, ali zahvaljujući preduzetim merama i zahvaljujući jasnim porukama Vlade, zahvaljujući dobrom poslu koji je obavio OEBS, iako je imao veoma malo vremena da organizuje i sprovede izbore, kao i zahvaljijući svesti gradjana svih zajednica koji nisu bili zainteresovani da ometaju ovaj proces, sve je proteklo u najboljem redu”, rekao je Redžepi.

Vlada Kosova je saopštila da su srpski lokalni izbori u dve opštine na severu Kosova Zubinom Potoku i Zvečanu nelegalni, da nemaju pravno dejstvo ni politički i demokratski legitimitet.

Tamo i dalje imamo strukture koje nastavljaju da budu radikalne i koje su održale farsu od lokalnih izbora jer su oni uglavnom održani u privatnim objektima na zatvoren način, uz pretnje i na njima su uglavnom glasali pristalice radikala i DSS-a Vojislava Ko[tunice. Ovi izbori neće imati nikakav pravni efekat. Naše specijalne jedinice su bile u punoj pripravnosti, ali smo se mi ranije obavezali da ne preduzimamo korake koji nisu neophodni i usaglaseni za medjunarodnom zajednicom”, kazao je Bajram Redžepi.

Na lokalne izbore, održane juče u Zvečanu, izašlo je 49 odsto birača, a u Zubinom Potoku izlaznost je bila 62 procenta. Prema nezvaničnim rezultatima najviše glasova na izborima u ove dve opštine osvojila je Demokratska stranka Srbije. Beograd je ranije najavio da neće priznati rezultate tih lokalnih izbora.

XS
SM
MD
LG