Linkovi

"Dogovor o pravosuđu pozitivan, rok za primenu nije realan"


Predstavnici Beograda i Prištine juče su u Briselu postigli dogovor o primeni sporazuma o pravosuđu. Po tom dogovoru, integracija sudija, tužilaca i administrativnog osoblja u okviru kosovskog pravosudnog sistema na severu Kosova biće u punoj primeni od 10. janura sledeće godine. U severnoj Mitrovici pozdravljaju dogovor, ali smatraju da ovaj rok za primenu nije realan.

Izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković smatra da su Beograd i Priština juče postigli veoma važan sporazum. On kaže da je sporazum o pravosuđu, kako je kazao, „žila kucavica svih 33 do sada postignutih sporazuma Beograda i Prištine“.

Građani već 17 godina ne osećaju pravu vladavinu prava, jer 17 godina mi nemamo faktički funkcionalan sud koji radi na severu Kosova. Nadam se da će posle 17 godina građani ovde moći da osete sve blagodeti koje im pruža vladavina prava“, rekao je Radaković za Glas Amerike.

Međutim Radaković, koji je na čelu organizacije koja se bavi sistemom pravosuđa i pravosudnim temama na severu Kosova, smatra da 10. januar nije realan datum za početak rada pravosudnih organa na severu Kosova, jer kako kaže, ne postoje ni tehnički niti bilo kakvi drugi uslovi za to.

„Ako pogledamo administrativne zgrade, one još uvek nisu spremne. Aktuelna zgrada suda prokišnjava, zgrada Tužilaštva u u Bošnjačkoj mahali je rekonstruisana, ali je još uvek na poslednjem spratu bazen, gazda zgrade planira da živi tu, tako da nema uslova za jedno ozbiljno tužilaštvo. Treća zgrada je samo okrečena, postavljen parket, ali nema još uslova da to počne da radi, a još juna meseca je počela da se plaća kirija. Druga stvar, sudije, tužioci i administrativno osoblje nisu prošli nikakav trening, jer znamo da neki tužioci i sudije već 17 godina nisu nigde radili“, kaže Radaković.

I građani Severne Mitrovice sa kojima smo razgovarali smatraju da je dogovor Beograda i Prištine o primeni sporazuma o pravosudju pozitivan korak ka uspostavljanju vladavine prava u ovom delu Kosova

„Veliko je bezakonje svuda i vidi se nedostatak pravosuđa. Voleo bih da to što pre profunkcioniše“

„Rekoše da će početi 10 . januara i nadam se da će to biti prava stvar za narod na severu Kosovajer pravosuđe ovde uopšte ne funkcioniše“

Sporazum o pravosuđu deo je Briselskog sporazuma koji su postigli Beograd i Priština 19. aprila 2013 godine. U desetoj od 15 tačaka tog sporazuma pored ostalog piše da je predviđeno da pravosudne vlasti budu integrisane i rade u okviru kosovskog pravnog sistema.

XS
SM
MD
LG