Linkovi

Tahiri: Priština spremna za početak dijaloga


Edita Tahiri, šef pregovaračkog tima Prištine.
Edita Tahiri, šef pregovaračkog tima Prištine.

Zamenica kosovskog premijera Edita Tahiri, koja predvodi kosovski tim u predstojećim pregovorima sa Srbijom, izjavila je u Vašingtonu da je Priština spremna za dijalog sa Srbijom o tehničkim pitanjima, i uputila poziv srpskoj strani da „konstruktivno pristupi tom dijalogu“. Tahiri i novoizabrani ministar inostranih poslova Kosova, Enver Hodžaj, koji se nalaze u Vašingtonu na konsultacijama pred pregovore, podvukli su da se razgovori ne mogu odnositi na kosovski status, niti suverenitet.

Šefica kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri izjavila je da Priština prilazi dijalogu spremna da doprinese normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali da je koncept dijaloga koji podržava medjunarodna zajednica – pre svega SAD i većina članica EU – razgovor o tehničkim pitanjima.

Pitanje statusa je za nas zatvoreno poglavlje. Kosovska nezavisnost je konsolidovana, priznata, priznanja stižu i dalje i dijalog treba da se odnosi na praktična pitanja koja će unaprediti život gradjana Kosova i Srbije, i pomoći dvema nezavisnim državama da ostvare svoje evroatlantske ciljeve, a uverena sam da će pomoći i Srbima u severnom delu Kosova da prihvate realnost“, ističe Edita Tahiri.

Na pitanje da li je Priština politički i tehnički spremna za dijalog, sa obzirom na tesnu većinu sa kojom je formirana vlada i prisustvo snažne opozicije, ona odgovara potvrdno.

Razgovarali smo u Beču, pre toga u Rambujeu, svaki put smo bili konstruktivni, prihvatili sporazum u Rambujeu, predlog na konferenciji u Beču - Ahtisarijev plan, svaki put druga strana nije uspela, nije uspela da zaustavi oružje i da pregovorima dodje do mira. Mislim da ne moramo da dokazujemo svoju spremnost. Spremni smo na razgovore ali sada u novoj poziciji, kao dve nezavisne države, koje treba da reše sporove oko tehničkih pitanja.

Zamenica kosovskog premijera kaže da se oslanja na znanje i stručnost svojih saradnika iz vlade, ali da želi i saradnju sa civilnim društvom tokom dijaloga sa Beogradom. Tahiri najavljuje da će Priština pregovore voditi u pozitivnom duhu, i iznositi „konstruktivne i kreativne predloge". Ona je izrazila i uverenje da će gradjani Kosova podržati pregovarački tim Prištine, kao što su činili u prošlosti.

Nekoliko učesnika panela postavilo je pitanje kosovskim političarima u kojoj meri su njihova pregovaračka pozicija, i ugled Kosova, oslabljeni posle izveštaja Dika Martija o trgovini organima, i navoda o kradji glasova na parlamentarnim izborima. Tahiri i šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj su podsetili da je Haški tribunal zaključio da nema osnova za pokretanje istrage, ali i izrazili spremnost da saradjuju u novoj istrazi.

Pripremamo se, a mislim da je proces istrage već započeo, da se istraže svi navodi iz izveštaja a zatim i rezolucije Saveta Evrope, i kao vlada bićemo otvoreni i podržati rad Eulexa koji je nadležan da sprovede punu, nezavisnu istragu o svim optužbama.“

Kada je reč o izbornim nepravilnostima, Hodžaj je istakao da će kosovske vlasti raditi na unapredjenju izbornog sistema. On je takodje poručio da vlada u Prištini veoma želi normalizaciju odnosa sa Srbijom, i izneo stav da dijalog, pod uslovom da se odvija u okviru evro-atlantskih integracija i ne zadire u pitanja granica, može da značajno unapredi život gradjana, pa čak promeni prirodu konflikta i odnosa Srbije i Kosova.

XS
SM
MD
LG