Linkovi

Albanci protestovali u Dečanima


Manastir Visoki Dečani (arhivski snimak)
Manastir Visoki Dečani (arhivski snimak)

Oko tri hiljade Albanaca protestovalo je u Dečanima protiv odluke Ustavnog suda o vraćanju 24 hektara zemjišta manastiru Visoki Dečani. Sa skupa je poručeno da protest nije uperen protiv manastira već kako je rečeno protiv poklanjanja zemlje tom manastiru.

Noseći transparent “Ustavni sud je povredio pravo”, okupljeni su najpre prošetali glavnom dečanskom ulicom, a zatim im se u centru grada obratio predsednik opštine Rasim Seljmanaj. Pored albanskih viorile su se i zastave Sjedinjenih Američkih Država, Evropske Unije, NATO-a i nekoliko kosovskih.

“Ustavni sud je ovim poklono legalizovao i legitimisao odluku režima Srbije iz 1997. godine, kojom je zemlja poklonjena manastiru. Mi se snažno protivimo Ustavnom sudu, mi smo za pravdu, a ne protiv nje, ali ako ima pravde u ovoj zemlji i ako poštujemo zakone, onda postoje dve mogućnosti - prva je privatizacija kao ostale imovine u javnom vlasništvu. Ako nekome treba da se pokloni ova zemlja, onda treba da se pokloni građanima opštine Dečani”, rekao je Seljmanaj.

Selmanaj je kazao da je u pitanju političko uplitanje i da se u ovom slučaju ne radi ni o kakvoj pravdi.

“Javno pozivam oca Savu i međunarodne prijatelje, da zajedno sednemo i da rešimo ovaj problem. Nije rešenje da se ova zemlja pokloni Manastiru. Mi ćemo nastaviti protivjenje ovoj odluci svim metodama“, kazao je Seljmanaj.

Nakon 16 godina sporenja Ustavni sud Kosova odlučio je pre nedelju dana da manastiru Visoki Dečani vrati pravo na vlasništvo 24 hektara zemlje, koja je ovom manastiru oduzeta nakon Drugog svetskog rata, a odlukom Vlade Srbije vraćena 1997 godine.

“Mi smo podržali danas građane Dečana, ali ni na koji način to nije protiv Manastira Dečani zato što je on posebna vrednost Kosova”, kazao je novinarima poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj, koji je prisustvovao protestu.

Na samom protestu bilo je samo nekoliko uniformisanih pripadnika policije. Međutim na nekoliko stotina metara od mesta gde je protest održan, na putu prema manastiru Visoki Dečani bile su raspoređene jake snage italijanskog i austrijskog KFOR-a, kao i pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije. Protest je protekao bez incidenata.

XS
SM
MD
LG