Linkovi

Sporazum o granicama nejasan


Razgovori Beograda i Prištine u Evropskom savetu (arhivski snimak)
Razgovori Beograda i Prištine u Evropskom savetu (arhivski snimak)

Sporazum koji su o integrisanom upravljanju granicama nedavno postigle delegacije Beograda i Prištine u Briselu nije dovoljno jasan i trebalo bi javnost detaljnije upoznati s tim, zaključeno je na debati u Medija centru u Čaglavici.

Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović smatra da je pre svega i jednoj i drugoj strani potrebno detaljno objasniti šta je zapravo to što je dogovoreno, ne samo kad su u pitanju prelazi već i ostali dogovori. Stojanović kaže da se često stiče utisak da se delegacije pregovaračkih timova zapravo nisu ni oko čega dogovorile.

“Pregovarački timovi kad izadju u javnost stiče se utisak kao da nisu bili na istoj planeti zajedno, a ne da su sedeli jedni preko puta drugih. Dajte da vidimo šta je to što život čini jednostavnim, da napravimo ozbiljnu priču. Bez neke ozbiljne konferencije, bez ozbiljnih pregovaračkih timova, bez sistemskih rešenja, mi nećemo rešiti problem“, rekao je Stojanović.

Stojanović je, govoreći o položaju Srba južno od reke Ibar, rekao da ne postoji suštinski napredak u poboljšanju njihovog života, što bi moglo da posluži kao primer ljudima na severu Kosova.

Da li sam zadovoljan kad nemam pozorište, da li sam zadovoljan kad nema halu sportova, da li sam zadovoljan što deca nemaju gde da idu na fakultet, da li sam zadovoljan da i ako ih školujem negde kad se vrate nemaju gde da rade u struci, kako mogu da budem zadovoljan!? Ako me pitate da li sam zadovoljan što ne moram da isprljam više cipele mislim da napredak postoji”, kazao je Stojanović.

Predsednik Kosovske strateško akcione mreže Saša Ilić takođe smatra da dogovor o integrisanom upravljanju granicama nije u potpunosti jasan i da je posledica toga, još uvek, postojanje barikada na severu Kosova.

Upravo i jutrošnji poziv predsednika četiri opštine na severu upućen ministru za KIM Goranu Bogdanoviću, da dođe i objasni ljudima oko čega su se to dogovorili Beograd i Priština govori o tome da smo slabo informisani. Dakle postoji ta informativna blokada ili loša komunikacija između opština i Vlade Srbije. To je jedini razlog, zato što građani na severu Kosova ne znaju šta je dogovoreno, ne znaju šta znači integrisano upravljanje granicama, da li će biti postavljeni simboli državnosti ili neće I ko će upravljati njima, kazao je Ilić.

I analitičar srpsko-albanskih odnosa Fatmir Šeholi za Glas Amerike kaže da je malo verovatno da će sporazum o integrisanom upravljanju granicama uopšte i biti sproveden.

“Mislim da je nemoguće da u ovom trenutku možemo imati srpskog i albanskog policajca u istoj prostoriji gde će nadgledati taj proces. Evropski sistem u tim standardima kaže da države treba da su međusobno priznate i da imaju veoma dobre odnose, što ovde nije slučaj”, rekao je Šeholi

Današnja odluka Evropske unije da se odloži dodeljivanje kandidature Srbiji za narednu godinu, na Kosovu je ostala u senci okruglih stolova povodom sutrašnjeg medjunarodnog dana ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG