Linkovi

Kosor i Tači: Čvrsti prijateljski odnosi


Kosor i Tači: Čvrsti prijateljski odnosi
Kosor i Tači: Čvrsti prijateljski odnosi

Na Kosovu je danas boravila predsednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor. Ona je nakon razgovora sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem porucila da Hrvatska podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i da joj je drago što vidi da je i kosovska vlada spremna za taj proces.

U prvu zvaničnu posetu Kosovu predsednica Hrvatske vlade Jadranka Kosor povela je i 45 hrvatskih privrednika. Glavna tema razgovora hrvatske i kosovske delegacije bila je razvoj ekonomske saradnje, a potpisano je i više bilateralnih sporazuma koji se odnose na evropske integracije i drumski saobraćaj.

“Republika Hrvatska je na pragu ulaska u EU i njena iskustva na tom polju bice od velikog znacaja za nas. Sporazum o medjunarodnom protoku roba i usluga ubrzace razvoj ekonomskih odnosa izmedju nase dve drzave”, rekao je premijer Kosova Hašim Tači.

Nakon razgovora sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem premijerka Hrvatske Jadranka Kosor rekla je da Hrvatska podržava nastavak dijaloga između Prištine i Beograda u Briselu i da joj je drago sto za taj proces vidi spremnost kosovske vlade

Mi ćemo kao lider u regionu, učiniti sve da pomognemo nastavak dijaloga Beograda i Prištine, jer je to jedini put. Drago mi je što sam danas od premijera Tačija čula da je Vlada Kosova apsolutno spremna za taj dijalog. To je jedini put i to je nešto što ćemo mi i ubuduće iz sve snage podržavati”, rekla je Kosor.

Jadranka Kosor i Hašim Tači su istakli da su prijateljski odnosi Hrvatske i Kosova posebo čvrsti zbog, kako su naveli, svog zajedničkog neprijatelja u prošlosti.

To prijateljstvo među našim narodima pre svega, potvrđeno je i u borbi protiv tiranina Miloševića i protiv velikosrpskih aspiracija i u tome smo i jedni i drugi svakako pokazali uspeh i odlučnost“, rekla je Kosorova

Hrvatska je saveznik Kosova, to je prijateljska drzava, mi smo dve prijateljske drzave i dva prijateljska naroda. Ovo prijateljstvo i uzajamno postovanje je prirodno. Ne samo zbog zajednicke proslosti i borbe za slobodu vec iznad svega zbog nase zajednicke evroatlantske vizije”, rekao je Tači.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor sastala se i sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom, zamenikom premijera Kosova Slobodanom Petrovićem, a obišla je i preostale Hrvate u Janjevu kod Ljiljana

XS
SM
MD
LG