Linkovi

Bez nagoveštaja o formiranju suda


Skupština Kosova

Još uvek nema nikakvih nagoveštaja, da li će i kada, poslanici Skupštine Kosova po drugi put pokušati da usvoje ustavne amandmane, koji bi omogućili formiranje Specijalnog suda za zločine na Kosovu

U međuvremenu Udruženje novinara Srbije na Kosovu predalo je poslaničkoj grupi Liste „Srpska” u Skupštini Kosova zahtev za podnošenje amandmana na Nacrt Zakona o Specijalnom sudu koji se odnosi na procesuiranje ubijenih I kidnapovanih novinara na Kosovu.

Šef poslaničke grupe liste „Srpska“ u Skupštini Kosova Slavko Simić kaže da je formiranje Specijalnog suda, međunarodna obaveza Kosova i da se, kako je kazao, sada pre svega od albanskih poslanika očekuje da obezbede većinu za izglašavanje ustavnih amandmana, nakon čega bi bio usvojen Zakon o Specijalnom sudu. Simić je za Glas Amerike kazao, da u kosovskom parlamentu još uvek nema nikakvih nagoveštaja kada bi mogla i da li će biti održana sednica parlamenta po ovom pitanju, ali je istakao da će najverovatnije biti održana do kraja ovog meseca.

„Ono što se u javnosti već pominje, jeste da pre odmora, dok poslanici ne odu na odmor prvog avgusta, da se na dnevnom redu skupštinske procedure opet uvrste amandmani na Ustav za formirane Specijalnog suda, odnosno, amandmani koji će da promene Ustav i da omoguće formiranje i konstituisanje Specijalnog suda za ratne zločine, koji su izvršeni na Kosovu tokom oružanih sukoba“, rekao je Simić.

I dok javnost raspravlja o tome da li će i kad biti održana sednica parlamenta o Specijalnom sudu, Udruženje novinara Srbije na Kosovu zatražilo je od poslanika Liste“Srpska“ da podnesu amandman na Nacrt Zakona o Specijalnom sudu. Udruženje novinara od srpskih poslanika zahteva da u Zakon uđe obaveza procesuiranja odgovornih za ubistva i kidnapovanja novinara u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine i njihovo strože kažnjavanje.

U zahtevu je predložen tekst amandmana kojim bi se u procesuiranju odgovornih za kidnapovanja i ubistva novinara cenile okolnosti da je napadnuti, kidnapovani ili ubijeni bio meta zbog novinarskog posla. Međutim Slavko Simić, šef poslaničkog kluba Liste „Srpska“ kaže, da se još uvek ne zna da li će srpski poslanici podneti bilo koji amandman, kada je u pitanju Nacrt zakona o Specijalnom sudu.

Ono što moram da kažem, mi smo dobili preporuku međunarodnih predstavnika da se ne predlažu nikakvi amandmani na Nacrt zakona o Specijalnom sudu, jer je taj Nacrt zakona tako odrađen, da je temeljan i da se u mnogome razlikuje od kosovskog zakonskog sistema. Očekujem da imamo jedan sastanak poslaničkog kluba gde ćemo doneti odluku, da li taj amandan da predstavimo u Skupštini prilikom formiranja Specijalnog suda, odnosno prilkom glasanja Nacrta zakona o Specijalnom sudu“, kaže Simić.

Kosovski parlament nije pre tri nedelje usvojio ustavne amandmane koji bi omogućili usvajanje Zakona o osnivanju Specijalnog suda. Da bi se ova odluka usvojila, bila je potrebna dvotrećinska većina, za amandmane je glasalo 75 poslanika, a bilo je neophodno da glasa 81.

XS
SM
MD
LG