Linkovi

KiM: Problematično formiranje ZSO


Okrugli sto u Gračanici na temu "Decentralizacija i srpska zajednica na Kosovu”
Okrugli sto u Gračanici na temu "Decentralizacija i srpska zajednica na Kosovu”

Na okruglom stolu na temu "Decentralizacija i srpska zajednica na Kosovu" pohvaljen dijalog Beograda i Prištine, ali istaknuto problematično formiranje Zajednice srpskih opština.

Dijalog Beograda i Prištine je pozitivan napredak međutim još uvek je problematično formiranje Zajednice srpskih opština i njenih ovlašćenja, jer su stavovi Srba i Albanaca potpuno različiti, ocenjeno je na okruglom stolu u Gračanici na temu "Decentralizacija i srpska zajednica na Kosovu”. Skupu su prisustvovali predstavnici srpskih i kosovskih institucija, civilnog sektora i međunarodne zajedice.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je na konferenciji za novinare nakon okruglog stola da su razlike u percepciji formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) između Srba i Albanaca velike, ali te razlike kako kaže, ne moraju da budu prepreka za dijalog.

"Srbi u Zajednici srpskih opština ne žele da Albancima uskrate ni jedno njihovo političko ili egzistencijalno pravo, žele samo da zaštite svoja prava u oblasti kulture, u oblasti informisanja, u oblasti upravljanja svim onim segmentima života koje su predviđene Briselskim sporazumom i da budu kolektivno politički predstavljeni i snažniji na način koji je poredviđen sporazumom i koji je potreban da bi se opstalo", rekao je Đurić.

Politički analitičar Ljeon Malazogu rekao je da postoje tendencije da se promeni ono što je dogovoreno u Briselu vezano za ZSO i da novi zahtevi za proširenje ovlašćenja ZSO mogu dovesti do, kako je kazao, demografske nestabilnosti srpske zajednice.

"Zajednica bi trebalo da bude telo koje će ukazivati na probleme Srba, tražiti i davati preporuke o različitim rešenjima za Srbe ali neće biti nešto što će zameniti ili smanjiti važnost srpskih ministara koji su u Vladi Kosova, neće ih zameniti, niti će smanjiti vlast opština koje treba kordinisati", rekao je Malazogu.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović ističe da se o Zajednici srpskih opština ne treba govoriti kao o teoriji zavere jer ona to nije. Po njegovim rečima to bi trebalo da bude pravni mehanizam koji bi srpskom narodu obezbedio da može normalno da se razvija i zaštiti svoja elementarna prava.

"Sigurno da mnoge stvari vidimo različito. Od toga u kojim uslovima danas živi srpska zajednica, kakva je percepcija većinskog stanovništva o tom problem, do toga na koji način treba da se implementira taj sporazum koji je postignut u Briselu", kazao je Stojanović

Ambasador Norveške na Kosovu Jan Bratu je kazao da današnja diskusija nije dovela do dogovora na koji način bi trebalo da funkcioniše Zajednica srpskih opstina, ali je razmena iskustava bila iskrena i predstavlja prvi korak u pronalaženju zajedničkog razumevanja onoga što srpski i albanski predstavnici žele da postignu.

"Ne možemo promeniti ono što se desilo u prošlosti ali možemo raditi kako bi poboljšali budućnost i svi ljudi koji žive na Kosovu treba da imaju nadu da će budućnost biti bolja", rekao je Bratu.

Po rečima Marka Đurića buduću ZSO finansiraće Beograd, Priština i Međunarodna zajednica. Međutim, Marko Đurić i Branimir Stojanović odbili su da konkretno odgovore na pitanja da li je izrađen statut buduće ZSO I da li će Srpska lista napustiti kosovske institucije, ako se u roku predviđenim koalicionim sporazumom sa Demokratskom partijom Kosova i Demokratskim savezom Kosova ne formira ZSO.

Okrugli sto na temu "Decentralizacija i srpska zajednica na Kosovu" organizovao je Forum za etničke odnose iz Beograda i Kosovska fondacija za otvoreno društvo.

XS
SM
MD
LG