Linkovi

Popis na Kosovu neuspešan?


Dalibor Jevtić, savetnik gradonačelnika opštine Štrpce i Nebojša Perić, član opštinske popisne komisije u opštini Gračanica učestvuju na debati u Medija centru u Čaglavici
Dalibor Jevtić, savetnik gradonačelnika opštine Štrpce i Nebojša Perić, član opštinske popisne komisije u opštini Gračanica učestvuju na debati u Medija centru u Čaglavici

Zbog slabog odziva stanovništva, moguće je da popis na Kosovu ne uspe, a razlog slabog odziva je nedovoljna upućenost ljudi, zaključeno je na debati “Proces popisa stanovništva – pitanja i dileme“, koja je održana u Medija centru u Čaglavici.

Koordinator popisa stanovništva i domaćinstava u opštini Gračanica Nebojša Perić kaže da je veoma moguće da popis ne uspe zbog slabog odziva, ne samo u sredinama naseljenim većinom Srbima već i Albancima i pripadnicima drugih zajednica. Najveći problem je kaže on što kampanja za popis nije počela na vreme, a po njegovim rečima i ostale pripreme na centralnom nivou su loše uradjene.

„Mi trenutno imamo situaciju da se trećina popisuje, 50% je najveći broj koji su neodlučni, a nadamo se da će se popisati u narednim danima i u opštini Gračanica. Imamo i plan za to, pošto smo dobili sredstva za kampanju, da ćemo u zadnjoj nedelji popisa, odnosno u drugoj nedelji popisa izaći sa pokušajem da objasnimo ljudima šta je to popis i zašto je potreba da se svi odazovemo popisu. To su neki rekao bih, svetski, evropski, to su najnormalniji procesi“, rekao je Perić

Dalibor Jevtić, savetnik gradonačelnika Štrpca kaze da je situacija slična i u ovoj opštini. On ističe da su predstavnici opštine Štrpce ukazivali na to da je vreme za kampanju kratko i da će se verovatno odraziti na sam popis, što prema njegovim rečima, nije dobro za budušći razvoj opštine.

„Znamo da se grant koji opština dobija raspodeljuje i određuje prema broju stanovnika. Daću vam za primer opštinu Štrpce da je onaj zvaničan podatak da u opštini trenutno živi 11.000 stanovnika i svi mi znamo da to nije tačan podatak, da je taj broj verovatno negde oko 15.000 Srba. Samim utvrđivanjem onog tačnog podatka mi ćemo biti u prilici da u buduće dobijemo veći grant, kada se radi o budžetu opštine. To je još jedna od prednosti ovog popisa, a tu su i druge prednosti gde ćemo imati tačan uvid u broju mladih sa visokim obrazovanjem, imati podatke o broju nezaposlenih, imaćemo jednu čistiju sliku i predstavu na osnovu koje ćemo u budućnosti moći da planiramo razvoj ekonomije, neke druge stvari koje su direktno vezane za život tih građana“, kazao je Jevtić.

Popis stanovništva na Kosovu počeo je prvog, a trajaće do 15. aprila. Današnju debatu na temu „Proces popisa stanovništva – pitanja i dileme“ organizovao je Centar za mir i toleranciju iz Prištine.

XS
SM
MD
LG