Linkovi

Plevneliev: Specijalni sud nije pritisak Brisela


Kosovska predsednica Atifete Jahjaga sa predsednikom Bugarske Rosenom Plevnelievim, Priština, 21. april 2015.
Kosovska predsednica Atifete Jahjaga sa predsednikom Bugarske Rosenom Plevnelievim, Priština, 21. april 2015.

Bugarski predsednik u poseti Kosovu poručio da osnivanje Specijalnog suda za zločine OVK nije nametanje želja Brisela već deo procesa suočavanja sa prošlošću.

Osnivanje Specijalnog suda koji će se baviti zločinima OVK na Kosovu je deo procesa izgradnje pravde i suočavanja sa prošlošću, a ne pritisak i nametanje Brisela, izjavio je danas u Prištini predsednik Bugarske Rosen Plevneliev. Njega je uz najviše državne počasti dočekala predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

Nakon razgovora sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, predsednik Bugarske Rosen Plevneliev rekao je da je Bugarska među prvima priznala Kosovo kao nezavisnu državu, da se time ponosi i da će nastaviti da prodržava Kosovo u izgradnji multuetničkog društva i daljem putu ka Evropskoj uniji.

Plevneliev je pozdravio proces dijaloga između Beograda i Prištine i istakao da je neophodno da Kosovo podrži formiranje specijalnog suda za ratne zločine, jer kako je kazao ovaj Sud neće zastupati interese Brisela, vać interese građana Kosova i naveo da je prava misija ovog suda iznošenje istine na videlo.

“Ovaj Specijalni sud nije u ime Brisela nego je u vaše ime, to je deo vašeg procesa, proces pravde prema prošlosti. Ovaj proces će vam pomoći da izvučete pouke iz prošlosti, da sagledate objektivno vašu prošlost i u tome nema ničeg lošeg. Neće biti manipulisanja ili pokušaja manipulisanja sa prošlošću ili neobjektivnih procena. Ovaj specijlani sud će biti sud koji će deliti pravdu”, rekao je Plevneliev.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je kazala da je sa Plevnelivim imala prijateljski razgovor o, kako je rekla, zajedničkim interesima obe države i zahvalila Bugarskoj što podržava Kosovo na putu ka Evropskoj uniji.

Govoreći o osnivanju Specijalnog suda Jahjaga je istakla da je Kosovo ispunilo sve svoje obaveze u vezi formiranja ovog suda i podsetila da je pre raspuštanja prethodog skupštinskog saziva odluka o osnivanju Specijalnog suda bila usvojena sa dve trećine glasova poslanika.

"Ja sam nekoliko puta istakla da Kosovo mora jednom zauvek da skine ovu crnu mrlju iz prošlosti, znači moramo ispuniti ovu obavezu koju smo preuzeli kao država. Niko ni u kom slučaju i ni u kom trenutku ne osuđuje slavnu Borbu oslobodilačke vojske Kosova, ovo se odnosi na pojedince“, rekla je Jahjaga.

Bugarski predsednik se nakon sastanka sa Jahjagom sastao i sa predsednikom kosovske Skupštine Kadrijem Veseljijem, a nakon toga je posetio Galeriju umetnosti u Prištini.

XS
SM
MD
LG