Linkovi

Uticaj kosovske situacije na jug Srbije


Na Kosovu već devet dana traje napetost, a posledice se osećaju i na jugu Srbije, kaže zamenik predsednika Skupštine opštine Bujanovac Stojanča.

Da li i u kojoj meri događaji na severu Kosova utiču na zbivanja na jugu Srbije? Po oceni predsednika Skupštine opštine Bujanovac, Jonuza Musliua, situacija na Kosovu destabilizovaće čitav region, a moguće su i recipročne mere. Sa druge strane, njegov zamenik Stojanča Arsić smatra da su svi svesni da su Jug Srbije i Kosovo dva različita problema koji će se odvojeno rešavati.

Predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliju izjavio je danas da je odluka Prištine o uspostavljanu carinske kontrole na severu Kosova opravdana i u skladu sa Ustavom Kosova. Ta mera je trebalo da se sprovede ranije i sprečila bi delovanje švercerskih i drugih grupa u severnom delu Kosova, koje su produžena ruka Srbije, izjavio je Musliju.

"Smatram da će sve što se bude desilo na Kosovu uticati na destabilizuju čitavog regiona i svugde će se naići na uzajamnost i recipročne mere. I to je korak će uticati i kod nas u Preševu, Bujanovcu i Medveđi i to je za pozdrav i podršku."

Kako smatra zamenik predsednika Skupštine opštine Bujanovac Stojanča Arsić na jug Srbije utiče sve što se dešava na Kosovu - oseća se napetost zbog događaja na severu Kosova i blokade ulaska robe.

"Mi ovde smo svi svesni toga, nama je to odavno i rečeno – svesni su Albanci i Srbi i Romi da su jug Srbije i Kosovo dva odvojena problema i odvojeno će se rešavati, da promene granice neće biti. Svesni smo svi i pokušavamo da krenemo da radimo za dobrobit svih građana", kaže Arsić.

Zato na jugu Srbije svi pokušavamo da zajednički rešavamo probleme ovde, da se Albanci integrišu u sistem Srbije, a da Srbi aktivno uđu u lokalnu samoupravu", rekao je Arsić, uz ocenu da je otvaranje novih radnih mesta najvažnije za stabilnost u Bujanovcu.

XS
SM
MD
LG