Linkovi

Počela primena dogovora o prelazima


Granični prelaz Jarinje
Granični prelaz Jarinje

Na prelazima Merdare i Jarinje između Kosova i Srbije počelo je sprovođenje dogovora Beograda i Prištine o integrisanom upravljanju prelazima.

Prelaz Meradare jutros je obišao ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi koji je kazao da današnji dan predstavlja uspešan početak uspostavljanja dobrih odnosa izmedju Kosova i Srbije.

Cilj ovih prelaza je da se olakša kretanje ljudi i dobara. Nije cilj da se prave prepreke, nego da komuniciraju i carinici i policajci“, kazao je Redžepi.

Početak sprovodjenja sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima pozdravio je i šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević.

“Očekujem da ćemo svi zajedno nastaviti da radimo kako bi prevazišli neke probleme”, rekao je Pavićević.

Sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima počelo je jutros i na Jarinju, prelazu na severu Kosova. I na ovom prelazu prisutni su predstavnici Srbije, Kosova i EULEKS-a, koji samo posmatraju šta se na prelazu dešava.

Prema garancijama koje su od Vlade Srbije dobili predsednici opština sa severa Kosova, carina se neće naplaćivati za robu namenjenu severu Kosova, a građani će moći da koriste srpska dokumenta i registarske tablice koje izdaje MUP Srbije.

Inače na ovim prelazima se ništa se bitnije nije promenilo u odnosu na prethodni period, osim što su objekti koje će koristiti policajci i carinski službenici sada udaljeni desetak metara jedan od drugog, a ne nekoliko stotina a kako je bilo ranije. Integrisano upravljanje prelazima trebalo bi do kraja godine da bude uspostavljeno i na prelazima Brnjak i Bela zemlja.
XS
SM
MD
LG