Linkovi

Tači: Beograd hoće da izazove nasilje


Kosovski premijer Hašim Tači

Premijer Kosova Hašim Tači najavio je danas da će kosovske vlasti u petak početi sa sprovođenjem plana o uspostavljanju vladavine prava na celoj teritoriji Kosova. On je poručio da kosovske institucije imaju podršku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Na konferenciji za novinare u Prištini premijer Kosova je rekao da je vlada odlučna da primeni deo dogovora o carini koji je postignut tokom protekle runde dijaloga Beograda i Prištine i da će to biti sprovedeno uz podršku KFOR-a i EULEKS-a.

“Za primenu ovog dokumenta postigli smo punu saglasnost sa svim relevantnim medjunarodnim faktorima i sa EULEX-om i sa KFOR-om dobili smo podršku i od EU i SAD. Naš cilj je uspostavljanje vladavine prava kroz jedan miran process, ali ćemo biti beskompromisni prema ilegalnim i kriminalnim strukturama”, naglasio je Tači.

Tači je optužio zvanični Beograd da se priprema da "izazove nasilje" pre rasporedjivanja kosovskih carinika kako bi sprečio Vladu Kosova u njenim namerama. On je, kako je kazao, ubeđen da će ta zalaganja biti bezuspešna

“Građani srpske zajednice, koji žive na severu, treba da se distanciraju od ilegalnih i kriminalnih struktura koji drže kao zalog njihovu perspektivu. Vlada Kosova traži od Srbije da odustane od težnji koje destabilizuju Kosovo jer je to u sukobu sa međunarodnim normama i neće biti tolerisano. Srbija treba da se ponaša odgovorno kao susedna zemlja”, rekao je Tači.

Hašim Tači je kazao da će, prema usvojenom planu, u kasnijoj fazi Vlada Kosova omogućiti demokratske lokalne izbore na severu koji će, kako je kazao, biti u skladu sa zakonima Kosova i planu o formiranju opštine Severna Mitrovica koji je u skladu sa planom o decentralizaciji na Kosovu.

XS
SM
MD
LG