Linkovi

Srbi sprečili uklanjanje barikada


Barikade na severu Kosova
Barikade na severu Kosova

Sastanak predsednika opština sa severa Kosova i komandanta Kfora i šefa Euleksa, koji je održan danas u Kosovskoj Mitrovici završen je bez dogovora. Pripadnici KFOR-a rano jutros pokušali su da uklone barikade na tri lokacije na severu Kosova, ali su ih Srbi u tome sprečili.

Komandant KFOR-a Erhard Drevs i šef EULEKS-a Gzavije de Marnjak zatražili su od predsednika četiri opštine sa severa Kosova da se i EULEKS-u omogući bezuslovno kretanje što čelnici opština Zubin potok, Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica nisu prihvatili.

Komandantu KFOR-a i šefu UNMIK-a smo preneli da se kriza u ovoj situaciji može rešiti tako da EULEKS ne asistira u dovodjenju kosovskih carinika na prelazima Brnjak i Jarinje, medjutim oni su tražili bezuslovnu slobodu kretanja kako za KFOR tako i za EULEKS i ostale pripadnike civilne misije na prostoru Kosova i Metohije. Ovaj problem se sigurno ne može rešiti sa četiri predsednika opština i on se mora rešiti na višem nivou i ovo je poruka našem zvaničnom Beogradu i to ćemo i uraditi. Moramo da čujemo i predsednika države Borisa Tadića oko ove situacije i nakon toga ćemo ponovo nastaviti sa razgovorima jer ovaj problem se ne može rešiti silom i nasiljem“, rekao je novinarima nakon sastanka predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Predsednici opština su zatražili od Komandanta KFOR-a Erharda Drevsa da obustavi akcije uklanjanja barikada. Medjutim on im je rekao da za to ne može da da garancije. Inače, Srbi sa severa Kosova i dalje su na barikadama koje je KFOR jutros na tri lokacije pokušao da ukloni. Na barikadi kod mesta Dudin krš marokanski vojnici KFOR-a proveli su nekoliko sati, nakon čega su se bez veće intervencije vratili u svoju bazu. U selima Zupče i Jagnjenica vojnici KFOR-a su bagerom pokušali da uklone barikade, ali su ih Srbi sedeći na putu sprečili u tome.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović za Glas Amerike kaže da se Srbi na barikadama bore pre svega za svoja ljudska i politička prava i da u tome imaju podršku i od Srba koji žive južno od Ibra.

“Ovih dana počeli su da dolaze i Srbi iz unutrašnjosti Kosova koji su sa nama sada na barikadama koji će biti i večeras. Već je stotine Srba iz Štrpca, Prilužja i iz ostalih delova centralnog Kosova”, kaže Ivanović.

Na severu Kosova trenutno postoji 18 barikada. Od toga 17 kontrolišu Srbi, a jednu barikadu kod prelaza Brnjak zauzeli su pre nekoliko dana francuski vojnici KFOR-a.

XS
SM
MD
LG