Linkovi

Uklanjanje barikade u Kosovskoj Mitrovici


Uklanjanje barikade u severnom delu Kosovske Mitrovice
Uklanjanje barikade u severnom delu Kosovske Mitrovice

Na glavnom mostu na Ibru u severnom delu Kosovske Mitrovice uklonjena je barikada koja se u tom delu grada nalazila od 2011. godine, kao simbol otpora kosovskim institucijama u ovom delu Kosova

Na tom mestu je tokom dana izgrađen takozvani park mira.

Kako javljaju mediji na severu Kosova barikada, izgrađena od ‘ zemlje, betona i peska uklonjena je uz pomoć kamiona i teške mehanizacije kruševačkih registarskih tablica, a čitava akcjia koja je počela u jedan sat iza ponoći trajala je do rano jutros.

Uklanjanje barikade proteklo je bez incidenata, a zamenik regionalnog komandira Kosovske policije Besim Hoti kaže da su barikadu uklonili građani.

“To je volja građana sa severa Mitrovice i to mi podržavamo, jer je to postupak koji će biti podržan od svake institucije i svakog građanina, jer će to njima najviše koristiti”, kazao je Hoti.

Međutim građani severne Mitrovice negoduju zbog uklanjnaja barikade i za to optužuju vlast u Beogradu.

Saobraćaj preko glavnog mosta jutros je na kratko normalizovan jer su oko podneva na sredini mosta postavljene betonska žardinjere sa sadnicama koje su sa severne strane donete vozilima Komunalnog preduzeća "Standard".

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je novinarima da se radi o izgradnji takozvanog parka mira.

“Svestan činjenice da je aktivnost koja se sada preduzima "uznemirujuča i neočekivana za većinu stanovnika" i da je zato doneo odluku o izgradnji "Parka mira" kod mosta, u koordinaciji sa državnim vrhom Srbije. "Mostovi se svuda u svetu grade kako bi povezivali ljude, ali ovaj naš je nažalost vremenom postao simbol razdvajanja i nemogućnosti normalnog i mirnog suživota između pripadnika srpskog i albanskog naroda", kazao je Rakić.

Barikada postavljena na severnoj strani mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici bila je jedna od najvećih koja je podignuta u ovom delu Kosova tokom 2011. godine, kada su se Srbi na taj način i blokadom puteva usprotivili prisustvu kosovskih institucija na severu Kosova.

Postavljanju žardinjera na mostu prisustvovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji je danas u pritvoru u Kosovskoj Mitrovici posetio Olivera Ivanovića koji je u pritvoru od 27.januara ove godine zbog navodnih ratnih zločina I teškog ubistva.
XS
SM
MD
LG