Linkovi

Delimično uklonjene barikade


Danas je u mestu Zupče, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Ribarić, oslobodjen deo kolovoza ka administrativnom prelazu Brnjak

Gradjani na severu Kosova uklonili su jutros u devet sati deo barikade u Zupču kod Zubinog potoka i Jarinju i tako oslobodili jednu saobraćajnu traku za prolaz vojnika KFOR-a. Portparol KFOR-a Uve Novicki za Glas Amerike kaže da to nije dovoljno, već da sloboda kretanja mora da postoji za sve.

Iako je putni pravac prema prelazima Brnjak i Jarinje sada prohodan za saobraćaj, na barikadama se i dalje nalaze gradjani koji prate razvoj situacije. Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić za Glas Amerike kaže da je prolaz omogućen samo vojnicima KFOR-a.

“Gradjani će i dalje ostati na barikadama, pratiti budno situaciju u slučaju da bude pokušaja da kroz te barikade prodju pripadnici EULEX-a. Oni će biti zaustavljeni i neće im biti omogućen prolaz. Ono što se danas dešavalo, videli smo da je prošlo samo nekoliko vozila KFOR-a, nije bilo ni jednog konvoja, ali to naravno ne znači da je KFOR odbio našu ponudu”, rekao je Pantić

S druge strane portpatol KFOR-a Uve Novicki kaže da delimično uklanjanje barikada nije dovoljno i da KFOR zahteva bezuslovnu slobodu kretanja za sve medjunarrodne misije i gradjane na Kosovu.

Kao što smo rekli i juče i prekjuče hoćemo slobodu kretanja za sve, a posebno za EULEX i to je razlog zašto tražimo uklanjanje svih barikada i apelujemo na gradjane da oni to učine sami”, rekao je Novicki.

Novicki je istakao da je delimično uklanjanje barikada dobar korak i potvrdio da su pripadnici KFOR-ove jedinice za vezu i osmatranje prošli oslobođenom saobraćajnom trakom u mestu Zupče, na teritoriji opštine Zubin potok, kako bi proverili prohodnost. Medjutim on kaže da KFOR nije koristio ove saobraćajnice za snabdevanje i zamenu svojih vojnika

Sa nekoliko vozila prešli smo putem ka severu kako bismo proverili stanje puta i da li imamo pristup, ali mi nismo snabdeli naže trupe niti smo vršili rotacije trupa”, kazao je Novicki.

Današnje delimično uklanjanje barikada uradjeno je nakon jučerasnjeg sastanka predstavnika Srba sa severa Kosova i medjunarodnih misija, a na preporuku predsednika Srbije Borisa Tadića.

XS
SM
MD
LG