Linkovi

Austrija i CG podržavaju Kosovo na putu ka EU


Ministri spoljnih poslova Austrije i Crne Gore, Sebastijan Kurc i Igor Lukšić posetili Kosovo i sastali se političkim vrhom poručivši da će im pružiti svu neophodnu pomoć u evrointegracijama.

Austrija podržava Kosovo na putu ka Evropskoj uniji izjavio je u Prištini ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc. Istovremeno na Kosovu je boravio i šef diplomatije Crne Gore Igor Lukšić koji je takođe poručio da će Crna Gora svojim iskustvom pomoći evrointegracije Kosova.

Nakon razgovora sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem i ministrom spoljnih poslova Kosova Enverom Hodžajem, austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc rekao je da zvanični Beč podržava napore Kosova na putu ka Evropskoj uniji.

"Mi vrlo jasno podržavamo perspektivu Kosova za učlanjenje u EU i podržaćemo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za vreme grčkog predsedavanja Evropskom unijom”, kazao je Kurc.

Ministar Hodžaj izrazio je zahvalnost Austriji što je, kako je rekao, pružila podršku stvaranju kosovske države.

Ministri Hodžaj i Kurc potpisali su sporazum o jačanju saradnje u kulturi, dok su ministar finansija Kosova Besim Bećaj i predstavnici Austrijske banke potpisali sporazum o finansiranju elektronskog obrazovanja.

Na Kosovu je danas boravio i ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić. On je nakon razgovora sa svojim kosovskim kolegom Enverom Hodžajem i premijerom Kosova Hašimom Tačijem rekao da je Crna Gora spremna da sa Kosovom podeli sva iskustva, koja se odnose na evropske integracije. On je sa Hodžajem potpisao memorandum o saradnji u oblasti Evropskih integracija.

“Naša ambicija je da postanemo članice Evropske Unije, naše ambicije se podudaraju kada je NATO u pitanju i bez obzira što je Crna Gora nešto u naprednoj fazi odnosa sa Evropskom Unijom okolnost na kojoj čestitam Vladi Kosova, da je nedavno počela pregovore o ugovoru o stabilizaciji i asocijaciji, ukazuje i našu spremnost da sva iskustva koje budemo akumulirali u tom smislu, podelimo sa vama. Dakle, naše iskustvo u tom procesu računajte da je vaše iskustvo”, kazao je Lukšić.

Igor Lukšić koji je i prvi potpredsednik Vlade Crne Gore razgovarao je u Prištini i sa predsednikom Skupštine Kosova Jakupom Krasnićijem, ministrom za zajednice i povratak Daliborom Jevtićem i predstavnicima Crnogorske zajednice na Kosovu.
XS
SM
MD
LG