Linkovi

Srbi osumnjičeni za "podrivanje poretka"


Srbi osumnjičeni za "podrivanje poretka"
Srbi osumnjičeni za "podrivanje poretka"

Četvorici Srba koji su sinoć uhapšeni na prelazu Bela zemlja odredjen je pritvor od 48 sati, a sumnjiče se za podrivanje pravnog poretka Kosova. Kosovska policija je saopštila da je kod njih pronadjen propagandni izborni material. Premijer Kosova Hasim Tači rekao je na sednici Vlade da neće dozvoliti održavanje izbora na Kosovu koje je raspisala Srbija.

Kosovska policija uhapsila je sinoć kod prelaza Bela zemlja predsednika opštine Vitina koja na Kosovu funkcioniše po sistemu Republike Srbije Srećka Spasića, radnike opštinske uprave Ivicu Nojkića i Aleksandra Stojiljkovića i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije iz policijske uprave Uroševac Svetozara Naskovića. U Gnjilanu im je odredjen pritvor od 48 sati, a osumnjičeni su za podrivanje pravnog poretka Kosova. Kod njih su kako navodi Kosovska policija pronađeni propagandni materijali za izbore koje je raspisala Srbija, a koji treba da se održe 6.maja. Premijer Kosova Hašim Tači rekao je na sednici Vlade Kosova da Srbija neće uspeti da na Kosovu organizuje izbore.

Vlada Kosova maksimalno saradjuje sa svim medjunarodnim predstavnicima kako bi se namere Srbije da organizuje izbore na teritoriji Kosova u potpunosti onemogućile. Mi ćemo u potpunosti da postujemo ustave i zakone Kosova i ove pretenzije ocenjujemo kao agresiju na Republiku Kosovo. Čvrsto smo rešeni da iskoristimo sva ustavna i zakonska ovlašćenja, kako bi sprečili da se Srbija meša u unutrašnje poslove Kosova“, rekao je Tači.

Poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković za Glas Amerike kaže da sinoćnje hapšenje Srba predstavlja najklasičniji primer institucionalizacije etničkog čišćenja Srba iz Kosovskog pomoravlja. Ona je optužila predstavnike Srba koji su deo vladajuće koalicije na Kosovu da su poslednja hapsenja Srba izmedju ostalog i rezultat njihovog rada.

“Odgovorni Srbi prema svom narodu i prema demokratiji i multietničnosti prostora Kosova i Metohije mogu da urade mnogo. Na početku da priprete da ukoliko se kontinuitet hapšenja Srba bez ikakvog razloga nastavi, da će da napusti Vladu. Na žalost mi vidimo da se ovde forsiraju ti jednodimenzionalni Srbi koji su tu samo radi nekog privida multietničnosti čije rezultate u stvari vidimo preko ovih hapšenja“, rekla je Trajković.

Nenad Maksimović iz Kosovske strateško akcione mreže kaže da je neprihvatljivo hapsiti ljude na osnovu, kako je rekao, kvalifikacija koje se odnose na pravni poredak Kosova.

Sledeći tu logiku mogu uhapsiti oko 20 000 ljudi koji rade u institucijama Republike Srbije, a ukoliko bi Srbija primenila recipročne mere onda može uhapsiti veliki broj gradjana Kosova za rušenje pravnog poretka Republike Srbije. Mislim da takav stav I takav način neće doprineti rešavanju problema, a Izmedju ostalog neće doprineti ni regionalnoj saradnji”, rekao je Maksimović

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU danas oko 15 časova izvršile su pretres porodičnih kuća uhapšenih Srećka Spasića, predsednika opštine Vitina i njegovog saradnika Aleksandra Stoiljkovića iz Klokota. Specijalci ROSU su tom prilikom iz kuća odneli nekoliko računara.

Radnik preduzeća "Pošta Srbije" Jovica Balošević, koga je kosovska policija ranije danas uhapsila, oslobođen je večeras, nešto pre 20 časova, izjavio je direktor tog preduzeća Randjel Nojkić.


XS
SM
MD
LG