Linkovi

Kosovo: Uhapšeno šest Srba


Kosovo: Uhapšeno šest Srba
Kosovo: Uhapšeno šest Srba

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU uhapsili u okolini Gnjilana šestoricu Srba, za koje tvrde da su pripadnici MUP-a Srbije. Prilikom pretresa kuće u selu Šilovo pretučen je otac načelnika Policijske uprave u Gnjilanu, koji od 1999. godine živi i radi u Vranju.

Akcija hapsenja sprovedena je jutros oko pet časova. Hapšenja i pretresi izvršeni su u Šilovu, Pasjanu, Budrigi i Partešu. Uhapšeni su Z. Denić, M. Dmitrijević, T. Denić, N. Trajković, D. Stojković i G. Matrapazović. Oni su, kako za Glas amerike kaže portparol Kosovske policije Brahim Sadriu, zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, a uhapšeni su zbog narušavanja ustavnog poretka Kosova i sprečavanja službenih lica u obavljanju dužnosti.

“Ova akcija je izvršena uz nadgledanje okružnog tužilaštva u Gnjilanu i na osnovu naloga za hapšenje sedam osoba, koji je to tužilastvo izdalo. Ovom prilikom je uhapšeno šest osoba, zaplenjeno je nekoliko komada oružja i drugi materijalni dokazi koji će poslužiti u postupku koji se vodi, a po pitanju narušavanja pravnog poretka Kosova i sprečavanje službenih lica u vršenju dužnosti”, kaže Sadriu.

Otac načelnika policijske uprave u Gnjilanu, koji od 1999 godine živi I radi u Vranju, Živojin Stojanović iz Šilova, tvrdi da su kosovski policajci razbili vrata njegove kuće i pretukli ga. Stojanović je zadobio lakše telesne povrede i pregladan u bolnici u Lapljem selu.

„U pet sati su razbili vrata i prozore, ušli su u kući izvadili me iz kreveta i bacili na pod. Pitao sam ih zašto me tuku, rekli su mi zbog tvog sina te tučemo i pitali me kako može gnjilanski SUP da bude u Vranju. Rekli su mi 'eto, zato zbog toga te tučemo'“, ispričao je za Glas Amerike Stojanović.

Kolegijum lekara Doma zdravlja u Gračanici najoštrije osuđuje, kako se navodi u saopštenju, jutrošnju brutalnost akcije policije Vlade Kosova i apeluje na sve humane ljude da zaustave maltretiranje dece, staraca i ljudi, samo zato što su pripadnici drugih etničkih zajednica.

“Kao posebnu brutalnost ističemo stavljanje lisica na ruke i držanje na podu šestogodišnjeg deteta, što je nezabeležena bestijalnost u istoriji modern Evrope. Možemo samo da pretpostavimo kakve će psihičke posledice imati dete zbog ovakve neljudskosti i bezdušnosti”, navodi se u saopštenju lekara Doma zdravlja u Gračanici.

XS
SM
MD
LG