Linkovi

Oliver Ivanović osumnjičen za ratne zločine


Oliver Ivanović
Oliver Ivanović

Međunarodni tužilac izdao je nalog za hapšenje lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, koji je osumnjičen u istrazi o ratnim zločinima, kao i o navodima o teškom ubistvu posle konflikta

Međunarodni tužilac izdao je nalog za hapšenje lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, a zahtev da on ostane u pritvoru predat je sudu, saopštio je Euleks.

U saopštenju se navodi da je Ivanović dobrovoljno došao u policijsku stanicu u severnoj Mitrovici, posle dogovora međunarodnog tužioca iz Kancelarije Specijalnog Tužilaštva Kosova (KSTK) sa njegovim advokatom.

Tužilac je saslušao Ivanovića, kao navodnog osumnjičenog u istrazi o ratnim zločinima koja je u toku, kao i o navodima o teškom ubistvu počinjenom posle konflikta. Ispitivanje je završeno i tužilac je izdao nalog za hapšenje i zatražio od suda da razmotri zahtev za određivanje pritvora, stoji u saopštenju, uz napomenu da je to sve što Euleks u ovom trenutku može da kaže.

Ksenija Božović iz Gradjanske inicijative prethodno je rekla za Glas Amerike da pozivanje Ivanovića od strane EULEKS-a da da izjavu ima političku svrhu u cilju stvaranja ravnoteže sa, kako je kazala, hapšenjima u albanskoj zajednici i da to ima za cilj izazivanje straha i nestabilnosti u celokupnoj srpskoj zajednici na Kosovu.

Pristinski list Koha ditore" je još 2011. najavio hapšenje Olivera Ivanovića navodeći da se u dosijeu UNMIK-a o ubistvu deset Albanaca na severu Mitrovice 2000. među osumnjičenima pominje i njegovo ime. Ivanović je tada te navode odbacio kao besmislene i neosnovane i podsetio da je taj slučaj istraživan 2002. godine, ali da je tužilac UNMIK-a odustao od podizanja optužnice.

Oliver Ivanović bio je kandidat Gradjanske inicijative Srbija demokratija Pravda za gradonačelnika severne Mitrovice na proteklim lokalnim izborima. On je od Krtsimira Pantića izgubio za par stotina glasova.
XS
SM
MD
LG