Linkovi

Obeležena osma godišnjica nezavisnosti Kosova


Protesti opozicije na Kosovu koje je danas obeležilo osmu godišnjicu nezavisnosti
Protesti opozicije na Kosovu koje je danas obeležilo osmu godišnjicu nezavisnosti

Danas je u Prištini obeležena osma godišnjica jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Višemesečna politička kriza, protesti opozicije i loša ekonomska situacija uticali su na to, da građani ovaj dan obeležavaju sa manje euforije nego ranijih godina .

Predstavnici Srba u kosovskim institucijama, nisu prisustvovali svečanoj ceremoniji proslave osmogodišnjice nezavisnosti.

Obeležavanje osma godina od proglašenja nezavisnosti, započelo je u centru Prištine intoniranjem himne Kosova i svečanim defileom kosovskih bezbednosnih snaga i kosovske policije. Ceremoniji su prisustvovali predsednica i premijer Kosova, ministri u Vladi i članovi diplomatskog kora. Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga je rekla da je Kosovo posvećeno razvoju demokratije i da je za ovih osam godina postalo faktor mira u regionu.

“Kosovo je nepovratna realnost; mir koji je stečen nakon dugog i teškog rata; sloboda za koju se žrtvovalo; doživotno prijateljstvo sa SAD-om koje su stajale uz nas u svakom poglavlju izgradnje države. Kosovo je dodatna vrednost za stabilnost i sigurnost, ne samo u regionu, nezamenjiva snaga susedstva, garant mira koji za sve otvara put integracijama”, rekla je Jahjaga.

Premijer Isa Mustafa poručio je da Vlada koju on vodi može da zaštiti interese svih građana i da ova Vlada ima puni legalitet da, kako je rekao, nastavi izgradnju zemlje, po evropskim standradima.

“Za ovih 17 godina u slobodi i 8 godina u nezavisnosti, Kosovo je napravilo strukturne reforme, postavilo jaku osnovu za razvoj tržišne ekonomije, izgradilo institucije po evropskim standardima, savremenu infrastrukturu, ali ono što je najvažnije, napravilo je važne korake ka evroatlantskim integracijama. Takođe je napraviilo i korake za osnivanje svoje vojske”, kazao je Mustafa.

Predstavnici Srba u Vladi i Skupštini Kosova nisu danas prisustvovali obelezavanju godisnjice osme godisnjice nezavisnosti Kosova, jer kako je kazao zamenik premijera Kosova za Srbe u institucijama Kosova, postoje znatno važnije stvari, nego što je proslava, kako je kazao, samoproglašene nezavisnosti.

“Ono što nas interesuje, jeste da se nastavi proces implementacije Briselskog sporazuma i formiranje Zajednice i to je ono što je za nas najvažnije”, rekao je Stojanović.

Prilikom defilea kosovskih bezbednosnih snaga gradjani su aplaudirali, dok su policiju kosova ispratili zvižducima. Priština je danas bila okićena raznim ukrasima koji simbolizuju Kosovo, a bile su istaknute i kosovske zastave.

Nakon svečanog obeležavanja osam godina kosovske nezavisnosti, održan je protest opozicije na kome nije bilo ni jedne kosovske zastave. Predstavnici opozicije zatražili su ostavku Vlade i nove izbore i najavili novi protest za 27. februar, ako izbori do tada ne budu raspisani. Protest je protekao mirno i bez incidenata.

Protestu opozicije u Prištini danas je prisustvovalo preko 20 hiljada građana. Za razliku od prepodnevne proslave povodom nezavisnosti Kosova gde su bile istaknute kosovske zastave, na protestu opozicije okupljeni su nosili uglavnom albanske, a bilo je i nekoliko zastava Nemačke, Švedske i Sjedinjenih američkih država. Prištinski mediji su javili da su organizatori protesta koji su bili obeleženi belim trakama oduzeli jednom demonstrantu zastavu Kosova. Učesnici demonstracija uzvikivali su i parole “Zajednica srpskih opština i demarkacija neće proći”. “Dole Vlada”. “Dole Mustafa i Tači”, kojima su pokazivali i crvene kartone, tražeći ostavku aktuelne vlasti.

I predstavnici opozicije zatražili su ostavku vlade Kosova i poništenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Branimo republiku od onih koji gube suverenitet štetnim sporazumima u Briselu, od onih koji krše ustav, protiv onih koji lažu i koji su neodgovorni. Moraju da čuju vaš glas. Imali smo proteste u skupštini i oko nje, ali danas smo jači nego ikada", rekao je bivši predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići

Na skupu je rečeno da su protesti način da se zaštiti nezavisnost Kosova prgolašena 2008. godine, a upućen je i zahtev vlastima da raspišu vanredne izbore.

" Izbori su rešenje, da narod Kosova odluči ko je pobednik, a ko gubitnik. Narod zanima smenu nasilne vlasti, prihvatite tu stvarnost. Kosovo je na raskršću, jedan put vodi ka prosperitetu, a drugi ka propasti", rekao je predsednik opozicione Inicijative za Kosovo Fatmir Limaj.

Predstavnici opozicije najavili su novi protest za 27. Februar ukoliko kako je rečeno, do tada ne budu raspisani vanredni izbori.,

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je na konferenciji za novinare nakon protesta da će vlada nastaviti da radi do 10. juna 2018. godine uz punu posvećenost i pozvao opoziciju da se vrati u parlament, a ne kako je kazao da se bavi sujetom. Mustafa je izrazio zahvalnost građanima koji su mirno protestovali, ali je izrazio sumnju da misle isto kao i opozicioni lideri.

Kosovska policija je proteklih dana upozoravala da bi na današnjem protestu moglo doći do nasilja i ugrožavanja bezbednosti. Bilo je reči da policija poseduje informaciju koja ukazuje da bi tokom protesta neki pojedinci mogli da upotrebe pored kamenica i molotovljevih koktela čak i vatreno oružje, međutim protest je protekao mirno i bez incidenata.

Za razliku od ranijih protesta na kojima je skoro uvek dolazilo do sukoba između policije i demonstranata, danas je vladalo raspoloženje i kod jednih i kod drugih. Čak su se i pred sam počatak protesta nasmejani fotografisali. Oduševljenje okupljenih izazvao je i dron koji je nadleteo i najverovatnije snimao skup.

XS
SM
MD
LG