Linkovi

Nastavak partnerstva SAD-Kosovo


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga (D) i nova ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi En Džejkobson
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga (D) i nova ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi En Džejkobson

To je najavila nova ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Trejsi Džejkobson, koja je danas stupila na dužnost

Nova ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Trejsi Džejkobson stupila je danas na tu dužnost. Džejkobsonova, koja je na mestu ambasadora nasledila Kristofera Dela, sastala se danas sa predsednicom Kosova, Atifete Jahjagom.

Nakon razgovora sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom kojoj je predala akreditivna pisma, ambasadorka Džejkobson rekla je da će Sjedinjene Američke Države i ubuduće biti partner Kosovu u svim segmentima koji vode razvoju kosovskog društva.

„Uverena sam da u partnerstvu sa nama kosovski lideri mogu da unaprede vladavinu prava i na taj način izgrade jake temelje za stabilnu prosperitetnu i demokratsku budućnost“, rekla je Džejkobson.

I predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekala je da je za Kosovo razvoj vrlo dobrih odnosa i stalnog prijateljstva sa SAD veoma bitan.

„Podrška i stalna pomoć Sjedinjenih Američkih Država ceni se visoko od našeg naroda na našem putu oslobođenja, nezavisnosti i državotvornosti, kao pravedno rešenje da danas Republika Kosovo, suverena i nezavisna država, sa garantovanim suverenitetom i integritetom jeste faktor mira i stabilnosti koja razvija dobrosusedske i bilateralne odnose sa mnogo država koje su već priznale nezavisnost zemlje“, rekla je Jahjaga.

Posle deset godina danas je prvi put na konferenciji za novinare u kabinetu predsednika Kosova bio obezbedjen prevod i na srpski jezik, kako je inače predvidjeno članom 5 Ustava Kosova, gde se navodi da su službeni jezici na Kosovu albanski i srpski.
XS
SM
MD
LG