Linkovi

Riker: Podela Kosova nije opcija


Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker odgovara na pitanja novinara u dvorištu zgrade Vlade Kosova u Prištini posle sastanka sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, 17. avgust 2011.
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker odgovara na pitanja novinara u dvorištu zgrade Vlade Kosova u Prištini posle sastanka sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, 17. avgust 2011.

Kosovo je nezavisna i suverena država i kao takva ima pravo da uspostavi vladavinu zakona na celoj svojoj teritoriji, izjavio je u Prištini zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Filip Riker.

Bezakonje se mora eliminisati sa severa ili sa bilo kog drugog dela Kosova i regiona i gradjani moraju imati pravo na jedan kvalitetniji i bezbedniji zivot, rekao je nakon razgovora sa predstavnicima Vlade Kosova Filip Riker zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

"Kosovo ima pravo kao suverena i nezavisna država da uspostavi autoritet na celoj svojoj teritoriji. Ovde se radi o vladavini prava kao fundametalnom i ključnom konceptu, ne samo ovde već širom Evrope. Mislim da je i moj kolega gospodin Kuper bio jasan kada je rekao da ne može biti povratka na status kvo već da je neophodno što pre se vratiti dijalogu i mi se radujemo povratku dijalogu pod pokroviteljstvom EU i novoj rundi koja je zakazana za septembar”, rekao je Riker.

On je izrazio zadovoljstvo mirom koji vlada na Kosovu poslednjih nedelja i dodao da SAD pozdravljaju to što postoji razumevanje između KFOR-a, kosovskih vlasti i vlade Srbije. Funkcioner Stejt departmenta je naglasio da su granice u regionu određene i da se neće menjati.

“Činjenica da podela nije opcija je veoma jasna i politika SAD-a je jasna po tom pitanju. Naše kolege i ministar spoljnih poslova Nemačke su takodje bili veoma jasni po tom pitanju", kazao je Riker.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara posetio je i manastir Gračanicu gde je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem.

XS
SM
MD
LG