Linkovi

Uklanjanje barikada uz garancije


Barikade na prelazu Jarinje
Barikade na prelazu Jarinje

Predstavnici Srba sa severa Kosova spremni su da omoguće slobodu kretanja i za EULEX, ako državni vrh Srbije izdejstvuje garancije od te misije da neće prevoziti kosovske carinike. Rukovodstvo četiri opština u ovom delu Kosova upoznalo je danas javnost sa detaljima nedavno održanog sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova i načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga spremni su da u najkraćem roku obezbede slobodu kretanja radi normalnog snabdevanja vojnika KFOR-a. Oni su se na nedavno održanom sastanku sa predsednikom Tadićem složili da se ne treba konfrontirati sa pripadnicima međunarode zajednice na Kosovu i da treba nastaviti razgovore i zahtevati od njih da poštuju statusnu neutralnost.

“Shodno svim preporukama koje smo dobili od predsednika države mi smo sinoć uputili pismo komandantu KFOR-a generalu Erhardu Drevsu, da mi želimo da propustimo, odnosno omogućimo nesmetano kretanje pripadnicima KFOR-a u cilju redovnog snabdevanja njihovih jedinica”, rekao je Radenko Nedeljković, načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga.

Kad je reč o Misiji EULEX-a, predstavnici Srba sa severa Ksoova traže garancije da Euleks neće prevoziti kosovske carinike i raditi na uspostavljanju carina na prelazu Jarinje i Brnjak.

Mi smo izneli predsedniku Tadiću naše mišljenje da EULEX-u treba jasno i decidno preneti stav i države i stav Srba sa Kosova da se od njih mora tražiti garancija ne samo da oni neće prevoziti carinike već da će prestati sa svim aktivnostima koje se odnose na instaliranje takozvanih kosovskih institucija”, rekao je predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić

Načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković je istakao da su na sastanku sa predsednikom Tadićem razjašnjene mnoge dileme oko carinskih pečata oko kojih su se Beograd i Priština nedavno dogovorili u Briselu.

“Pregovarački tim je prihvatio izgled carinskog pečata, ali nije prihvaćeno funkcionisanje tog pečata na prelazima Jarinje i Brnjak i kad su u pitanju ova dva prelaza, oni su nešto posebno u odnosu na druge prelaze i tu tek prethodne novi razgovori i pregovori”, rekao je Nedeljković.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić objasnio je, u vezi sa ranijom najavom da će biti zakazana zajednička sednica skupština opština severa Kosova, da je cilj bio da se upozna javnost sa sadržajem razgovora sa predsednikom Srbije, i da je odlučeno da se to učini putem današnje konferencije za štampu.

XS
SM
MD
LG