Linkovi

Srbi traže aktivniju ulogu Beograda


Pripadnici KFOR-a na prelazima na severu Kosova
Pripadnici KFOR-a na prelazima na severu Kosova

U isčekivanju nove zajedničke sednice Skupština Opština Zubin potok, Zvečan, Leposavić i Kosovska Mitrovica situacija na severu Kosova je mirna. Predstavnici Srba sa kojima je danas razgovarao naš dopisnik saglasni su da vlasti u Beogradu nisu dovoljno aktivne u rešavanju krize na severu Kosova.

Danas nije bilo novih akcija KFOR-a kada je uklanjanje barikada na severu Kosova u pitanju, ali je oko podneva blizu glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici policija sprečila jednog Albanca iz južnog dela grada, da bagerom krene ka barikadi koja je postavljena na strani mosta u severnom delu Mitrovice. Jučerašnji sastanak predsednika opština sa severa Kosova i predsednika Srbije Borisa Tadića je za Nebojšu Jovića predsednika Srpskog nacionalnog veća za Kosovsku Mitrovicu čisto gubljenje vremena.

“Očekivao sam od predsednika nešto konkretnije, da kaže ili ćemo priznati nezavisno Kosovo, što bi bilo strašno, ali da kaže, ili nećemo priznati nezavisno Kosovo. Ako nećete priznati nezavisno Kosovo to onda znači da nema policajaca niti carinika. Ne treba reći nama da mi treba da dozvolimo prevoz KFOR-a i EULEKS-a, pod uslovom da ne prevoze albanske carinike i policajce. Postavlja se pitanje, kako ćemo mi da kontrolišemo KFOR ili EULEKS, oni će dozvoliti da udjemo u njihova oklopna vozila? To je malo neozbiljno. Treba se jasno reći da ne postoje dva koloseka, nema Evropske unije i Kosovo, kolosek je jedan”, kaže Jović

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Dragan Velić i gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović smatraju da Beograd može da uradi mnogo više kada je u pitanju rešavanje krize na severu Kosova.

Nezadovoljni smo odnosom Beograda, jer jednostavno poruke koje stižu iz Beograda i ono što se dešava na terenu su različite stvari”, kaže Velić.

Politika predstavlja jedan izborni proces, izbori se bliže u Beogradu i ako neko očekuje da će imati drugačiji stav od toga da za svako pitanje moraju da imaju odredjenu primesu patriotizma, jer da se razumemo Kosovo je retorički najveći kapital u izbornoj kampanji u Beogradu”, smatra gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović.

Odbornici četiri Skupštine opština na severu Kosova održaće sutra zajedničku sednicu, nakon čega će se predsednici opština Zubin potok, Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica obratiti građanima i saopštiti im zaključke sa te sednice, kao i detalje jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

XS
SM
MD
LG