Linkovi

Preporuka struke: Od 22. maja ulazak u Srbiju i bez negativnog testa na koronavirus


Arhiva - Medicinski radnik i pacijent oboleo od Kovida 19, u Bolnici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije u Beogradu, 24. aprila 2020. (REUTERS/Marko Đurica)
Arhiva - Medicinski radnik i pacijent oboleo od Kovida 19, u Bolnici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije u Beogradu, 24. aprila 2020. (REUTERS/Marko Đurica)

Počevši od petka, 22. maja, za ulazak u Republiku Srbiju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane, preporučeno je u utorak na sastanku Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Vladi Republike Srbije

"Svim osobama koje ulaze na teritoriju Republike Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije", kaže se u saopštenju Kriznog štaba, nakon sednice na kojoj je analizirana trenutna epidemiološka situacija i prilagođavanje mera sadašnjoj situaciji.

Ova preporuka, naglašeno je, treba da bude potvrđena u četvrtak, na sednici Vlade Republike Srbije.

PCR testovi na korona virus, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštaće šest hiljada dinara na teritoriji cele Republike Srbije, a za studente i maloletna lica testiranje je i dalje besplatno, navedeno je u saopštenju, u kome je naglašeno i da Krizni štab "nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru" i da "uvođenje takvih mera svakako nije u planu".

Odlučeno je da se pojedine kovid bolnice postepeno vraćaju u uobičajeni proces rada, čemu će prethoditi testiranje svih medicinskih radnika u njima. ​

"Svi članovi kriznog staba, na čelu sa lekarima, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvek nije završena. Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila, ali je neophodno da se svi zajedno i dalje pridržavamo osnovnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance, kako bismo borbu sa korona virusom uspešno i završili", zaključuje se u saopštenju.

Novozaraženih 34, preminule još tri osobe

Još tri osobe preminule su od koronavirusa u Srbiji u poslednja 24 sata, objavljeno je u utorak na zvaničnom sajtu covid19.rs.

Prema informacijama sa zvaničnog sajta, potvrđena su 34 nova slučaja zaraze, na bolničkom lečenju trenutno je 808 pacijenata, a na respiratorima 15 obolelih.

Ukupan broj obolelih od početka epidemije korona virusa je 10.733, u poslednja 24 sata testirano je 5.298 osoba, dopsad ukupno 190.683, a preminule su ukupno 234 osobe.

Procenat smrtnosti je 2,18 odsto, a od početka epidemije od korona virusa izlečene su 4.904 osobe.

Rezultati i dalje zadovoljavajući, ali - ne opuštati se

U ovom trenutku broj novoobolelih od korona virusa nije zabrinjavajući, ali je preporuka da još ne možemo da se opustimo i da neke od kovid bolnica moraju da ostanu u funkciji, izjavio je u utorak direktor Infektivne klinike u Beogradu i član državnog kriznog štaba za borbu protiv pandemije​ Goran Stevanović, dok njegov kolega iz kriznog štaba, imunolog Srđa Janković, poručuje da sa koronavirusom nije gotovo.

Goran Stevanović je u utorak ujutro izjavio da je manji porast broja obolelih bio očekivan, a da je sve ispod pet odsto obolelih u odnosu na broj testiranih zadovoljavajući rezultat.

On je, za TV Prva naveo da su kapaciteti Infektivne klinike trenutno popunjeni dve trećine - od korona virusa se leče 73 pacijenta, a njih 12 je na intenzivnoj nezi i četiri su na respiratorima.

Srđa Janković izjavio je da svi treba da budu disciplinovani i odgovorni i da je situacija u Vranju - gde je poslednjih nekoliko dana zabeleženo više desetina zaraženih, uglavnom u fabrici nameštaja - vrlo zabrinjavajuća.

On je za RTS rekao da je ipak dobro što je reč o zatvorenom kolektivu i što se zaraza nije proširila na širu zajednicu.

"Možemo da se nadamo da neće uticati na opšti tok epidemije", rekao je Janković i dodao da je najvažnije testirati sve kontakte zaraženih. "Ako se ne otkriju na vreme i mere ne primene rigorozno, može da se razbukti. Mislim da smo to izbegli i treba da budemo koncentrisani i dalje".

"Naše preporuke su stručne, treba da budemo solidarni i odgovorni. Kao što je rekla i premijerka, u ovom trenutku se ne razmatra uvođenje novih mera, ali ako se pogoršava, diskutovaćemo, a jedna od mogućnosti je obavezno nošenje maski", naveo je Janković.

U Vranju situacija pod kontrolom

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju Slađan Stanković izjavio je u utorak da je epidemiološka situacija u tom gradu i dalje nesigurna, ali pod kontrolom.

Stanković je za RTS rekao da su u ponedeljak 33 sluačaja bila pozitivna od 280 testiranih uzoraka, kao i da je uzeto 320 uzoraka koji će danas biti poslati na analizu.

"U jednoj fabrici obuće su tri obolela, danas ćemo ta dva pogona gde su radili oboleli tokom današnjeg dana testirati. Vršili smo opsežna testiranja i drugih oblolelih i njihovih kontakata. Sve radnike iz fabrike 'Dodić' smo testirali, 55 je obolelih i sve smo stavili u bolničku izolaciju i u kućnu izolaciju njihove kontakte", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, skoro da su popunjeni kapaciteti kovid bolnice, jer se sva pozitivna lica po zakonu hospitalizuju.

"Ima nekoliko slučajeva sa lakšim upalama pluća, to su srednje teška stanja, ali uglavnom se radi o blagim kliničkim slikama i asimptomatskim slučajevima, koji se nalaze u povoljnom zdravstvenom stanju", istakao je Stanković.

XS
SM
MD
LG