Linkovi

Još jedna osoba preminula, novozaraženih 34, drugi talas verovatan


Medicinski radnici u zaštitnoj opremi tokom epidemije koronavirusa, ispred Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, Srbija, 16. marta 2020. (AP Photo/Darko Vojinovic)

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 2.488 osoba na prisustvo koronavirusa, a zaraza je potvrđena kod 34 osobe, pa je ukupan broj registrovanih slučajeva 11.193, navodi se na sajtu covid19.rs. Predstavnik SZO u Srbiji kaže da će drugi talas epidemije biti teško izbeći.

Ukupan broj testiranih osoba do sada je 220.344, hospitalizovano je 657 ljudi, a 12 je na respiratorima.

Do sada je izlečeno 5.920 pacijenata.

U poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica Kovida 19 umrla jedna osoba, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva 239, a procenat smrtnosti je 2,13 odsto.

Predstavnik SZO u Srbiji: Očekujemo drugi talas, nadamo se blaži od prvog

Marjan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, izjavio je da se se plaši da drugi talas epidemije neće moći da se izbegne.

"Virus je ovde, cirkuliše, a osetljivo je na njega 90, 95 odsto ljudi", kazao je on za regionalnu televiziju N1.

Marjan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji (Foto: N1, screen shoot)
Marjan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji (Foto: N1, screen shoot)

Studije pokazuju da je virus prošao kroz između pet do deset odsto stanovništva u zemljama koje su bile teško pogođene, dok u onima sa manje zaraženih, poput Slovenije ima manje od pet odsto onih koji su bili zaraženi. To znači da je preko 95 osetljivih, naveo je Ivanuša.

"Bojim se da nećemo izbeći drugi talas, nadam se da će biti što blaži, ali to ne znamo, treba da da smo spremni na najgore, a nadati se najboljem", rekao je on, dodajući da nema dokaza da je virus izgubio na snazi.

Prema njegovim rečima, epidemija je još uvek relativno aktivna, bolje je i smiruje se, ali i 67 novih slučajeva znači da je relativno veliki broj i da u nekim sredinama ljudi ipak ne primenjuju mere koje bi zaštitile i njih i privredu.

Govoreći o optužbama na račun Kine i radu SZO tokom pandemije, on je rekao da će analiza pokazati "šta se događalo i nije događalo".

"Verujem da je SZO dobro radila. Istraga nije ni počela. To je zahtevan rad, ne očekujem nikakav rezultat ove godine, a i pandemija je i dalje u toku", zaključio je gost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG