Linkovi

Železnica Slovenija-Hrvatska-Srbija


Ministri Srbije, Hrvatske i Slovenije posle potpisivanja sporazuma o osnivanju zajedničkog železničkog preduzeća 30. jula 2010.
Ministri Srbije, Hrvatske i Slovenije posle potpisivanja sporazuma o osnivanju zajedničkog železničkog preduzeća 30. jula 2010.

Srbija, Hrvatska i Slovenija potpisale su deklaraciju kojom se podržava osnivanje zajedničke železničke kompanije radi poboljšanja na Koridoru 10. Tri države su se tim dokumentom obavezale da će raditi na otklanjanju administrativnih ograničenja prilikom prevoza robe, saobraćaja i putnika preko graničnih prelaza.

Danas su u Beogradu stavljena tri potpisa na dokument koji će značajno olakšati transport Koridorom 10, koji vodi od Slovenije preko Hrvatske i Srbije do Turske. Deklaraciju su potpisali srpski ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja i veza Slovenije Patrik Vlačič i državni sekretar Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Danijel Mileta.

Srpski ministar za infrastrukturu Mrkonjić je posle potpisivanja dokumenta rekao da će nova kompanija, koja će biti sastavljena od predstavnika sve tri zemlje, početi da radi 1. septembra i dodao da će sve tri zemlje imati ekonomske koristi od novog sporazuma.

"Sada Koridorom 10, znači Ljubljana, Zagreb, Beograd, Dimitrovgrad, Istanbul ide negde oko 700 vozova. Koridorom 4, koji ide preko Madjarske, koji je daleko gori i duži od Koridora 10 ide 7 hiljada vozova. Ako privučemo deo tih vozova da idu našim koridorom, a privućićemo ih ako vreme putovanja na ovom našem koridoru skratimo sa sadašnjih 60 sati na realnih 35-40 sati i da roba pre stigne iz Istanbula i u Istanbul, mi tada dobijamo, svaka država, po 50 miliona evra godišnje“, rekao je Mrkonjić.

Jedna od slabijih strana postojećeg železničkog sistema su komplikovane i spore administrativne procedure na granicama. Hrvatski sekretar transporta, Danijel Mileta kaže da je glavni posao sve tri zemlje da omoguće da železnica efikasnije funkcioniše.

“Ja mogu samo ukratko naglasiti da se ovde radi o podržavanju zajedničke ideje, odnosno zajedničkog nastupa tri železnice Slovenije, Hrvatske i Srbije na zajedničkom tržištu, odnosno na desetom koridoru. Naše države će nastojati omogućiti im da što efikasnije, što bolje i što konkuretnije obavljaju svoj posao”, poručio je Mileta.

Slovenački ministar Vlačič je rekao da Slovenija nema železničku infrastrukturu kakvu bi želela i dodao da u narednih pet godina planiraju da ulože od 6 do 8 milijardi evra. On je objasnio i zašto će rukovodstvo železničkog preduzeća biti u Sloveniji.

“Dogovorili smo se da je zbog propisa Evropske unije najbolje da preduzeće bude bazirano u Sloveniji. Vodjstvo te kompanije biće sastavljeno od predstavnika sve tri zemlje, Srbije, Hrvatske i Slovenije, i nadam se da će sve biti finalizirano za mesec, mesec i po dana”, izjavio je Vlačič.

Današnja deklaracija je rezultat dogovora ministara saobraćaja Slovenije, Hrvatske i Srbije koji su se 26. jula na Brdu kod Kranja u Sloveniji, dogovorili da će pojačati saradnju u oblasti železničkog, posebno teretnog saobraćaja tranzitnim panevropskim Koridorom 10.

XS
SM
MD
LG