Linkovi

Kori Buker odustao od trke za Belu kuću


Demokratski predsednički kandidat Kori Buker
Demokratski predsednički kandidat Kori Buker

Senator Kori Buker, afroamerički kandidat koji je nedavno kritikovao sve veći nedostatak rasne i etničke raznovrsnosti među kandidatima za demokratsku predsedničku nominaciju, saopštio je da izlazi iz trke za Belu kuću.

Buker, demokrata iz Nju Džersija, važio je za potencijalnog predsedničkog kandidata protekle dve decenije, od kada je, kao kandidat kome niko nije davao šanse za pobedu, pobedio u kampanji za mesto u gradskoj skupštini Njuarka, o čemu je snimljen i dokumentarni film nominovan za Oskara.

Buker je obustavio kampanju dan pre nove demokratske predsedničke debate u Ajovi, za koju se kvalifikovalo samo šest kandidata, od kojih su svi belci.

50-godišnji Buker vodio je kampanju na platformi poziva na ljubav, jedinstvo i zajedništvo u borbi protiv polarizujuće retorike predsednika Trampa, što je poruka koja povremeno nije odgovarala raspoloženju demokratske baze, duboko ogorčene zbog predsednikovog ponašanja.

U imejlu svojim pristalicama, Buker je rekao da više nema novca da nastavi kampanju, posebno imajući u vidu da će propustiti debatu u utorak. Takođe je bilo verovatno da bi morao da napravi pauzu u vođenju kampanju da bi učestvovao kao "porotnik" u predstojećem suđenju za opoziv predsednika Trampa u Senatu.

XS
SM
MD
LG