Linkovi

Kina pod pritiskom da osudi Pjongjang


Kineski premijer Ven Đijabao je doputovao u trodnevnu posetu Japanu, gde će po svemu sudeći biti suočen sa povećanim pritiskom da osudi Severnu Koreju zbog navodnog potapanja južnokorejskog ratnog broda. Ven je došao u Tokijo sa južnokorejskog ostrva Džedžu, gde je učestvovao na samitu sa japanskim premijerom Jukijom Hatojamom i predsednikom Južne Koreje Li Mjung-bakom.

Na završetku samita, Ven je rekao da je potrebno „hitno“ izbeći sukob dve Koreje posle smrtonosnog napada torpedom na južnokorejski ratni brod „Čeonan“ u martu. Ipak, on se nije pridružio Hatojami i Liju u osudi incidenta i upućivanju poziva Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da preduzme akciju protiv Pjongjanga.

Kina je jedini važan saveznik Severne Koreje i odbija da učini bilo šta što bi moglo da destabilizuje siromašnu susednu zemlju. Na završetku samita, japanski premijer je izjavio da Japan, Kina i Južna Koreja imaju „zajednički stav“ da je potapanje broda „Čeonan“ ozbiljan problem za mir i stabilnost u severoistočnoj Aziji.

XS
SM
MD
LG