Linkovi

Najveći vojni manevri Južne Koreje


Južnokorejska obalska straža

Južnokorejske kopnene i vazduhoplovne snage navode da će sutra, u blizini granice sa Severnom Korejom, sprovesti najveće ikada održane manevre sa bojevom municijom, dok je Seul i dalje u stanju visoke pripravnosti zbog eventualnih napada Severne Koreje.

Južnokorejski general Džu Eun-šik kaže da je ta vežba, u Pošeonu, 20 kilometara južno od granice, odgovor na prošlomesečno severnokorejsko smrtonosno granatiranje južnokorejskog ostrva Jeonmpjong. Isti funkcioner je rekao da će Seul „u potpunosti kazniti“ Sever ukoliko bude vojnim merama uzvratio na vojne manevre.

Južnokorejski funkcioneri su saopštili da će u sutrašnjoj vežbi sa bojevom municijom učestvovati borbeni avioni, helikopteri, tenkovi, samohodni topovi i 800 vojnika. Južna Koreja je sprovela vise od 40 sličnih vežbi ove godine, ali obim predstojećih vežbi biće bez presedana.

Južnokorejske pomorske snage takodje su danas počele trodnevne vežbe nadomak svoje istočne obale, delimično sa ciljem da se spreči infiltracija severnokorejskih podmornica. U pomorskim vežbama učestvuje šest ratnih brodova, u vodama 100 kilometara južno od istočne pomorske granice dve Koreje.

XS
SM
MD
LG