Linkovi

Seul apeluje na Kinu da 'deluje odgovorno'


Visoki kineski zvaničnik tokom susreta sa južnokorejskim predsednikom

Južnokorejski predsednik Li Mjung-bak je javno pozvao Kinu da obuzda Severnu Koreju, posle smrtonosnog severnokorejskog napada na južnokorejsko ostrvo. Predsednikova kancelarija je saopštila da je Li kineskom državnom savetniku Daju Binguu danas u Seulu rekao da Peking mora da bude pošten i odgovorniji u odnosima sa Severnom Korejom.

Predsednikova kancelarija je saopštila da je Li takođe upozorio da će Seul „energično“ reagovati na dalje provokacije Severa. Američke i južnokorejske pomorske snage su danas zauzele položaje u zapadnim vodama Korejskog poluostrva, gde održavaju četvorodnevne udružene manevre s ciljem da odvrate Severnu Koreju od budućih napada.

Kina već dugo deluje kao severnokorejski glavni saveznik i dobrotvor i izložena je sve većem pritisku Sjedinjenih Država i ostalih da upotrebi taj uticaj za obuzdavanje osiromašenog suseda. Visoki kineski diplomata Vu Davej je danas pozvao šest strana koje učestvuju u razgovorima o severnokorejskom nuklearnom programu da se sastanu početkom decembra u Pekingu i razmene gledišta o problemu koji – kako je naglasio – izaziva veliku zabrinutost.

Severnokorejski mediji opisuju američko-južnokorejske manevre kao „preteks za agresiju“ i pokušaj „potpirivanja rata po svaku cenu“. Pripadnici severnokorejskih snaga su prošlog utorka otvorili artiljerijsku vatru na južnokorejsko ostrvo Jonpjong i ubili dva južnokorejska marinca i dva civila. Pjongjang je rekao da je time uzvratio na južnokorejsku vojnu vežbu u okviru koje je artiljerija sa tog ostrva gađala okolne vode koje smatra svojim.

XS
SM
MD
LG