Linkovi

Severna Koreja otvorila artiljerijsku vatru


Južnokorejski vojni funkcioneri navode da je Severna Koreja danas ispalila ariljerijske granate u vode nadomak svoje zapadne obale, u blizini sporne pomorske granice sa Južnom Korejom.

Funkcioneri navode da je ukupno 110 granata palo u severnokorejske teritorijalne vode u Žutom moru ne pričinivši nikakvu štetu. Medjutim, do otvaranja vatre je došlo samo što je Južna Koreja završila petodnevne pomorske vežbe na svojoj strani granice.

Incident takodje pada dan pre nego što bi pukovnici iz Severne Koreje i komande UN-a kojom dominiraju Sjedinjene Države trebalo da razgovaraju u demilitarizovanoj zoni o pripremama za sastanak generala, na kojem će se, prema očekivanjima, diskutovati o uzrocima povećane zategnutosti.

Nezavisno od toga, takodje danas, Južna Koreja je zahtevala da Severna Koreja pusti na slobodu sedmočlanu posadu jednog ribarskog broda i njihov brodić, zaplenjen u nedelju.

Predstavnik ministarstva za ujedinjenje, Čun He Sung, rekao je novinarima da Pjongjang nije posao Seulu nikakvu informaciju o zatočenim ribarima.

XS
SM
MD
LG