Linkovi

Seul za bolje odnose sa Pjongjangom


Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak
Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak

Južnokorejski predsednik Li Mjung bak kaže da postoji prilika za bolje veze sa Severnom Korejom, ali upozorava Pjongjang da izbegava bilo kakve provokacije.

U govoru koji je danas prenosila državna televizija, Li je rekao da se situacija na Korejskom poluostrvu približava prekretnici.

U medjuvremenu, Kim Džong Un je, nakon prošlomesečne smrti svoga oca, preuzeo vlast u Severnoj Koreji pošto je postavljen za vrhovnog komandanta vojnih snaga i lidera vladajuće stranke.

Pjongjang je juče u novogodišnjoj poruci obećao da će modernizovati svoju vojsku i braniti Kima „do smrti“. Li je upozorio da će Južna Koreja oštro odgovoriti na bilo kakav severnokorejski napad.

Severna Koreja neprestano kritikuje Lija od kako je 2008. došao na položaj i obustavio bezuslovnu isporuku pomoći Severnoj Koreji. Li želi da obnavljanje pomoći Pjonjangu uslovi napretkom u severnokorejskom nuklearnom razoružanju.

Severna Koreja je u petak upozorila da i nakon smrti Kim Džong Ila neće doći do ublažavanja njenog stava prema južnokorejskoj vladi.

XS
SM
MD
LG