Linkovi

Seul za bolje odnose sa Pjongjangom

  • Vesti Amerike

Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak

Južnokorejski predsednik Li Mjung bak kaže da postoji prilika za bolje veze sa Severnom Korejom, ali upozorava Pjongjang da izbegava bilo kakve provokacije.

U govoru koji je danas prenosila državna televizija, Li je rekao da se situacija na Korejskom poluostrvu približava prekretnici.

U medjuvremenu, Kim Džong Un je, nakon prošlomesečne smrti svoga oca, preuzeo vlast u Severnoj Koreji pošto je postavljen za vrhovnog komandanta vojnih snaga i lidera vladajuće stranke.

Pjongjang je juče u novogodišnjoj poruci obećao da će modernizovati svoju vojsku i braniti Kima „do smrti“. Li je upozorio da će Južna Koreja oštro odgovoriti na bilo kakav severnokorejski napad.

Severna Koreja neprestano kritikuje Lija od kako je 2008. došao na položaj i obustavio bezuslovnu isporuku pomoći Severnoj Koreji. Li želi da obnavljanje pomoći Pjonjangu uslovi napretkom u severnokorejskom nuklearnom razoružanju.

Severna Koreja je u petak upozorila da i nakon smrti Kim Džong Ila neće doći do ublažavanja njenog stava prema južnokorejskoj vladi.

XS
SM
MD
LG