Linkovi

Osude najavljenog spaljivanja Kurana


Protesti protiv kontroverznog plana u Džakarti
Protesti protiv kontroverznog plana u Džakarti

Plan pastora jedne manje crkve na Floridi da obilježi devetu godišnjicu terorističkih napada na SAD paljenjem Kurana i danas izaziva brojne reakcije u zemlji i svijetu. Najoštrije upozorenje uputio je komandant koalicionih snaga u Avganistanu, general Dejvid Petreus, koji je rekao da bi taj potez mogao da ugrozi živote američkih vojnika.

Stotine Avganistnaca su i danas protestovale zbog plana pastora Terija Džonsa da obilježi godišnjicu napada 11. septembara paljenjem Kurana. Uzvici “Živio islam” i “Smrt Americi” odjekivali su ulicama Kabula, podstaknuti Džonsovom zapaljivom retorikom.

“Islam potiče od đavola”, naveo je Teri Džons.

Muslimani nisu jedini koji protestuju. Komandant koalicionih snaga u Avganistanu, general Dejvid Petreus, oštro je osudio kontroverzni plan

“Veoma smo zabrinuti zbog posljedica mogućeg paljenja Kurana u Sjedinjenim Državama. To će dovesti u opasnost naše vojnike. Ekstremisti, ovdje i u svijetu, mogli bi da iskoriste snimke takve aktivnosti - kao što je to bio slučaj sa Abu Graibom i drugim incidentima nakon 11. septembra - da izazovu nezadovoljstvo u javnosti i podstaknu nasilje protiv naših vojnika i civila.”

Američka ambasada u Kabulu takođe je kritikovala najavljeno spaljivanje Kurana. Proteste su najavili i pripadnici lokalnog ogranka organizacije “Crni Panteri.”

“Želimo da upozorimo pastora Terija Džonsa da će eventualnim paljenjem Kurana navući na sebe gnijev i kaznu koju neće moći da izdrži. I samo će produbiti jaz između muslimana i hrišćana u trenutku kada bi trebalo da razgovaramo i prevaziđemo razlike.”

Pastor Džons međutim ističe da ga osude američkih zvaničnika i vjerskih lidera, te protesti muslimana u inostranstvu, neće spriječiti da realizuje svoj plan.

“Pokušavamo jasno da stavimo do znanja da u Americi postoji sloboda vjerskog izražavanja i govora. Oni su više nego dobrodošli da se ovdje mole i grade džamije. Naša meta je taj radikalni element koji je mnogo opasniji nego što naši političari žele da vjerujemo.”

Lokalna vatrogasna služba odbila je da izda crkvi dozvolu za paljenje vatre, dok policija pokušava da ubijedi kontroverznog pastora da promijeni odluku.


XS
SM
MD
LG