Linkovi

Vučić: U Srbiji izgubljen preduzetnički duh


Biznis forum Kopaonik
Biznis forum Kopaonik

Ovogodišnji Biznis forum na Kopaoniku je rekordan po broju učesnika, a glavne pravce ekonomskih reformi privrednicima iz Srbije predstavio je premijer Aleksandar Vučić.

U prva dva meseca ove godine Srbija je ostvarila dobre i neočekivane rezultate u budžetu, i ukoliko se takav trend nastavi moraće da se uradi rebalans budžeta, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić na Biznis forumu.

Obraćajući se učesnicima ekonomskog foruma na Kopaoniku, premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da očekuje da će prva revizija MMF-a za dva meseca proći bez većih problema. Takođe, Vučić kaže da će penzije biti povećane tek kada ozdrave javne finansije.

"Ne zaboravite da smo predvideli u prvom kvartalu minus od 55 milijardi, da je to minus sa kojim se saglasio MMF. Po ovome što sada vidimo, teško da će minus biti veći od 26-27 milijardi dinara. Deficit nam je na nivou 4,7 – dakle, ovo su neočekivano dobri rezultati za prva dva meseca", istakao je Vučić.

Po rečima predsednika Saveza ekonomista Srbije Aleksandra Vlahovića u poslednjih godinu dana, od foruma održanog 2014. Vlada je donela nekoliko ključnih zakona: o radu, privatizaciji i stečaju, i planiranju i izgradnji. Vlahović smatra da će ključno reformsko pitanje u ovoj godini biti restrukturiranje i početak privatizacije velikih javnih preduzeća, a, po njegovom mišljenju, nedavno potpisani aranžman sa MMF-om je od velikog značaja za Srbiju.

"On na jednoj strani daje čvršće garancije da će Vlada istrajati u implementaciji trogodišnjeg memoranduma o ekonomskoj politici, a na drugoj strani doprinosi smanjenju rizika ulaganja u Srbiju. Da se veoma brzo može očekivati pozitivni uticaj na kreditni rejting zemlje, što će, nadam se, podići ukupan nivo stranih investicija", rekao je Vlahović.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je danas na Kopaoniku rekao i da Srbiji predstoji borba za ekonomski rast, a to će dosta zavisiti od toga hoće li biti rešeno pitanje Železare i hemijskog kompleksa. On je rekao i da Srbija ove godine nema nameru da se zadužuje više od milijardu i 200 miliona evra, da PDV neće biti povećan, dok će o povećanju ce-ne struje vlada će odlučiti između 15. i 20. marta.

Kao veliki problem Srbije Vučić je istakao to što nema ideja i projekata, što je izgubljen preduzetnički duh, i što i kada ima novca – niko ne zna šta sa tim novcem da uradi.

XS
SM
MD
LG