Linkovi

Kontroverzan nastup Klinta Istvuda


Kontrovezan performans Klinta Istvuda
Kontrovezan performans Klinta Istvuda

Istvud je u razgovoru sa zamišljenim Predsjednikom kazao i “Neću da ućutim”, a "nevidljivom Obami" je rekao i da je “apsolutno lud".

Legendarni američki glumac i reditelj Klint Istvud (Clint Eastwood) izveo je nesvakidašnji, kontrovezan performans uoči obraćanja Mita Romnija delegatima Republikanske konvencije. Mediji i analitičari cijene da je improvizacijom koja je predstavljala obraćanje praznoj stolici, tj. predsjedniku Baraku Obami, sve samo nije u potpunosti zasjenio glavnog govornika - predsjednićkog kandidata stranke.

Istvud je u razgovoru sa zamišljenim Predsjednikom kazao i “Neću da ućutim”, a "nevidljivom Obami" je rekao i da je “apsolutno lud".

Fraza "nevidljivi Obama" (invisible Obama) postala je instant internet hit a stotine fotografija sa praznim stolicama objavljeno je na Twitteru. Poput, recimo ove, u kojoj izvjesni Skot Sparling (@Sparling) čita nevidljivom predsjedniku i njegovoj porodici


Reagujući na performans, i izborni štab predsjednika Obame je na zvaničnom Twitter nalogu uz fotografiju predsjednika na stolici sa natpisom "predsjednik" još napisao "Ta stolica je zauzeta".

Istvuda su kritikovali i mnogi drugi:

"Klint Istvud je skrenuo pažnju sa velike noći Mita Romnija. To je bilo loše". poručio je Džo Skarboro, bivši republikanski kongresmen, trenutno voditelj i komentator mreže MSNBC.


Američki filmski kritičar i scenarista Rodžer Ebert je naveo da je Klint Istvud, inače "njegov heroj", djelovao "tužno i patetično".

"Nije trebalo da sebi to uradi. To je nedostojno njega", napisao je Ebert.
Publika je, međutim, bila zadovoljna, a izborni štab Mita Romnija odmah je stao u odbranu glumca koji je prije mjesec dana i službeno podržao Romnijevu kandidaturu.

"Suditi o američkoj ikoni kao što je Klint Istvud kroz politčku prizmu nije u redu. Njegov nastup razlikuje se od političkog govora i publici se to dopalo", saopštio je izborni štab Mita Romnija.

No nisu se svi u republikanskom establišmentu obradovali nastupu. Neki od najglasnijih promotera Romnijeve politike, senator iz Jute Orin Heč i guverner Virdžinije Bob Mekdonel bili su prilično rezervisani u komentarima na TV mreži Foks.

Bilo je razloga i za to - u jednom trenutku, Istvud je kazao kako nikada nije mislio da je "pametno da advokat bude predsjednik". Zaboravio je, međutim, da je i Mit Romni diplomirani pravnik.

Majk Marfi (Mike Murphy) bivši Romnijev savjetnik sažeo je cijenlu kontroverzu u samo jednu rečenicu: "Zabilježite: Glumcima je neophodan scenario."

Mit Romni je na završnoj konvenciji svoje partije u Tampi na Floridi prihavatio partijsku nominaciju na predsjedničkom izborima u SAD koji će se održati 6. novembra.
XS
SM
MD
LG