Linkovi

"Kontrole unutar EU zbog migranata ugrožavaju Šengen"


Migranti na granici Srbije i Hrvatske (arhivska fotografija)
Migranti na granici Srbije i Hrvatske (arhivska fotografija)

Uvedene u vrijeme migrantske krize, kontrole na unutrašnjim granicama EU ne samo da nanose nemjerljivu štetu evropskoj ekonomiji već i dovode u pitanje budućnost Šengena, zone slobodnog protoka ljudi, roba i kapitala, upozoreno je iz Evropskog parlamenta koji je usvojio rezoluciju tražeći ukidanje kontrola na nacionalnim granicama, bolje uvezivanje evropskih članica i efikasniju kontrolu vanjskih granica Unije.

Ozbiljan broj evropskih članica nastavlja da praktikuje kontrole nacionalnih granica unutar Šengena što je, dvije godine nakon uvodjenja takve mjere protivzakonito, navodi se u izveštaju Evropskog parlamenta. Ne samo da nema zakonsku osnovu, već i stvara dodatne troškove - parlamentarna grupa koja se bavila ovim problemom tvrdi da su godišnji troškovi koje takve kontrole stvaraju dostigli 2 milijarde evra.

"Šengen se krivi za probleme koje nije prouzrokovao i to se koristi kao izgovor što jednostavno nije ispravno. Nema dokaza za tvrdnje kojima se opravdavaju kontrole unutrašnjih granica, dok to prouzrokuje sve veće troškove”, kaže izvestilac EP za Šengen Karlos Koeljo.

Najčešće pominjana riječ tokom rasprave o ovoj temi je bila "bezbjednost" ,a uz nju i "ilegalni imigranti"- zagovornici hitnog ukidanja kontrola unutrašnjih glanica i oni koji ih brane se slažu u
jednom - treba pojačati vanjske granice, a kritičari do sada preduzetih mjera od strane Brisela upiru prstom u Evropsku agenciju za kontrolu granica i sporan sporazum sa Turskom.

"Kada je Šengen uspostavljen, vjerovali smo da je to nevjerovatno dostignuće, ali da bi on funkcionisao moramo da imamo bezbjednost vanjskih granica- EU je onemogućila državama članicama da to čine, a zahvaljujući FRONTEXU, na udaru su Grčkai Italija. Ako EU želi da
spasi Šengen, mora da spriječi Tursku da šalje imigrante u Grčku i dozvoli državama članicama da same kontrolišu svoje granice
", kaže član EP iz Grčke Georgios Epitideios.

U Evropskoj komisiji znaju da nije učinjeno sve kako bi se potpuno kontrolisale vanjske granice, kao što su i svjesni da kontrole unutrašnjih granica nisu ono sto bi Šengen trebao da bude.

"Nepostojanje kontrola unutrašnjih granica jeste suština Šengena ali, sa druge strane, bez kontrole granica, razumljiva je i zabrinutost za bezbjednost. Zato moramo da učinimo sve kako bismo sačuvali pažljiv balans izmedju slobode kretanja i bezbjednosti", smatra evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos.

Danas usvojeni izvještaj Evropskog parlamenta poziva da se konačno iskoriste svi potencijali koji Uniji stoje na raspolaganju za što efikasnijom kontorlom vanjskih granica, da Evropsko vijeće konačno donese odluku o prijemu Bugarske i Rumunije u sistem Šengena, ali i Hrvatske kad ispuni potrebne standarde, da se više radi na razmjeni obavještajnih podataka i ukupnoj saradnji bezbjednosih službi evropskih članica, što bi uklonilo svaku potrebu za kontrolom unutrašnjih granica evropskih članica i, konačno, spasilo Šengen.

XS
SM
MD
LG