Linkovi

Konstituisana nova Skupština Kosova, predsednik Glauk Konjufca


Novi predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, potpredsednik Pokreta Samoopredeljenje (Foto: VOA)
Novi predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, potpredsednik Pokreta Samoopredeljenje (Foto: VOA)

Potpredsednik Pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca novi je predsednik Skupštine Kosova. Na konstitutivnoj sednici parlamenta izabrano je i pet potpredsednika, a jedan od njih je Slavko Simić iz Srpske liste.

Potpredsednik Samoopredeljenja Glauk Konjufca izabran je za predsednika Skupštine Kosova sa 75 glasova za, 27 protiv, dok šestoro poslanika nije glasalo.

“Hvala vam što ste nam poverili ovaj zadatak. Sa velikom odgovornošću garantujemo vam da ćemo obavljati naše dužnosti kako se to traži, u skladu sa zakonima i Ustavom", rekao je Konjufca.

Na početku sednice kosovskog parlamenta formirana je komisije koja je verifikovala novi saziv Skupštine Kosova od 120 poslanika, dok je na današnjoj sednici zakletvu položilo 111 poslanika, koliko ih je i bilo na sednici. Komisijom je predsedavala Aljbuljena Hadžiu iz Pokreta Samoopredeljenje.

„U sedmom sazivu za Skupštinu Kosova verifikovano je 120 poslanika iz političkih partija, koalicija, građanskih inicijativa koje su učestvovale na izborima održanim 6. oktobra. 2019. godine“, rekla je Aljbuljena Hadžiu.

Predsednik Kosova Hašim Tači čestitao je konstituisanje Skupštine i pozvao na što brže formiranje ostalih institucija.

"Pred Republikom Kosova su mnogi izazovi koji zahtevaju visok nivo odgovornosti kako bi se oni prevazišli. Prema tome, svi koje je narod birao treba da ostave po strani političke interese i da rade na što bržem formiranju institucija Republike Kosova", napisao je Tači na Fejsbuku.

U novom sazivu Pokret Samoopredeljenje ima 29 poslaničkih mesta, Demokratski savez Kosova ima 28, Demokratska partija Kosova 24, koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija 13, Srpska lista 10, a preostalih 10 mandata dele se između političkih predstavnika bošnjačke, turske, romske, aškalijske, goranske i egipćanske zajednice, kako je predviđeno Ustavom Kosova.

XS
SM
MD
LG