Linkovi

Konstituisan novi saziv crnogorskog parlamenta


Konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore (rtcg.me)
Konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore (rtcg.me)

Novi saziv crnogorskog parlamenta konstituisan je danas na Cetinju, na sjednici koju su bojkotovali poslanici četiri najveće opozicione grupacije koje ne priznaju rezultate izbora.

Mandat novih poslanika formalno je počeo nakon što je predsjednik Državne izborne komisije, Budumir Šaranović, podnio izvještaj te komisije o rezultatima izbora i izrazio zadovoljstvo što su strani posmatrači ocijenili da je izborni dan protekao mirno, a izbori održani uz poštovanje osnovnih sloboda.

Sjednici, kojoj je predsjedavala poslanica DPS Maja Ćatović, prisustvovali su poslanici sa liste Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, koalicije Albanci odlučno i Hrvatske građanske inicijative, a iako je bilo najavljeno, izostao je izbor predsjednika i potpredsjednika parlamenta.

„Žao nam je što sa nama nisu i ostali koji su izabrani od strane naroda. Nema države bez odgovorne i zrele opozicije“, rekao je u obraćanju poslanicima najmlađi poslanik, Andrija Nikolić iz DPS.

Današnjoj sjednici nisu prisustvovali poslanici iz redova Demokratskog fronta, koalicije Ključ, Demokrata i Socijaldemokratske partije, koji su ukupno osvojili 39 mandata.

Đukanović: Sve urađeno „u dosluhu“ sa političkim faktorom u Crnoj Gori

Predsjednik vlade Milo Đukanović rekao je danas, komentarišući najnovije informacije o događajima uoči izbora, rekao da se „ispostavilo da je tačno ono u što smo sumnjali“.

„Sada se to kompletira, imamo dokaze u stvaraju se uslovi da se dižu optužnice. Sve se ovo događalo zbog politike i ovo je sve urađeno u dosluhu sa političkim faktorom u Crnoj Gori“, rekao je Đukanović novinarima na Cetinju. „Nadam se da će se ovaj proces završiti i da ćemo stati na put onima koji na račun svog političkog, medijskog ili nevladinog djelovanja žele da ruše državu“

Đukanović je dodao da su dosadašnji razgovori sa „prirodnim“ koalicionim partnerima obećavajući, kao i da se nada da će sa njima „sklopiti savez“.

„Postoje prijatnije i neprijatnije teme u razgovorima. Svi žele veći dio kolača i to nije neuobičajeno“, rekao je odlazeći premijer.

Lider Demokratskog fronta, Andrija Mandić, izjavio je danas da je ta koalicija pet dana prije parlamentarnih izbora pisala Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, kada ga je obavijestila o navodnim planovima DPS da organizuje i smisli terorističke akcije.

„Katnić crta DF kao organizatora, ali prosto je nevjerovatno da ne smije ime da mu pomene...zato što je DF sigurno pet dana prije održavanja izbora pisano obavijestio Katnića...slično onome o kome on danas govori“, rekao je Mandić Vijestima. „Upozorili smo ga da DPS priprema razne nedozvoljene metode protiv DF-a... od kupovine ličnih karata do organizovanja i smišljanja terorističkih akcija.

On je optužio Katnića da se opredijelio „da služi DPS-u i da učestvuje u jednoj nečasnoj raboti“ i ocijenio da je tužiočeva konferencija za štampu sa novih detaljima napravljena kao podrška Dušku Markoviću i DPS u pritisku na manjinske partije da sa njima formiraju vladu.

Peskov: Rusija nije umiješana

Zvanična Moskva danas je kategorički odbacila mogućnost povezanosti Rusije sa navodnim pokušajem terorističkog napada u Crnoj Gori, za čiju organizaciju tužilaštvo u Podgorici tereti dvojicu neimenovanih ruskih nacionalista.

„Mi kategorički odbacujemo mogućnost zvanične povezanosti s bilo kakvim pokušajima organizacije protivpravnih aktivnosti“, rekao je danas novinarima portparol Kremlja, Dimitrij Peskov.

On je rekao da Rusija nije dobila nikakav zahtjev od Crne Gore u vezi dvojice ruskih državljana osumnjičenih da su planirali zauzimanje Skupštine Crne Gore i likvidaciju premijera Mila Đukanovića.

„Po zvaničnim kanalima, nikakvih zahtjeva (od Crne Gore) nije bilo, ne znam da li su bila pitanja po liniji specijalnih službi, ali u ovom slučaju mi ne posjedujemo nikakvu informaciju“, rekao je Peskov.

XS
SM
MD
LG