Linkovi

Kongresni republikanci prkose Obami


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom jedne od prethodnih poseta Kongresu
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom jedne od prethodnih poseta Kongresu

Predsedavajući predstavničkog doma Džon Bejner bez konsultacija s Belom kućom pozvao izraelskog premijera da se obrati Kongresu u vezi sa pretnjom Irana i radikalnog islama, Bela kuća objavila da se predsednik tokom Netanjahuove posete neće sastati s njim...

Bela kuća je saopštila da se predsednik Barak Obama neće sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, kada on bude došao u posetu Vašingtonu, kako bi održao govor na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa. Republikanski predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner objavio je da poziva Netanjahua i izjavio da se nije konsultovao s Belom kućom, pre nego što je to učinio. Mnogi taj poziv smatraju prkosom kongresnih republikanaca politici predsednika Obame da međunarodnom diplomatijom zaustavi iranski nuklearni program.

Predsednik Barak Obama i premijer Izraela Benajmin Netanjahu ne slažu se povodom toga koji je najbolji način da se Iran spreči da dođe do nuklearnog oružja. Netanjahu je sumnjičav prema Obaminom fokusiranju na međunarodnu diplomatiju.

I dok se nastavak međunarodnih razgovora sa Iranom očekuje u februaru, neki kongresni lideri su sve nestrpljiviji. Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner iznenadio je mnoge pozivom izraelskom premijeru da se obrati Kongresu povodom - kako je rekao – pretnji koje predstavljaju iranski nuklearni program i radikalni islam.

Džon Bejner
Džon Bejner

“Nisam se konsultovao s Belom kućom. Kongres može sam da donosi odluke. Postoji ozbiljna pretnja u svetu, a predsednik je sinoć brzo prešao preko toga”.

Portparol Bele kuće saopštio je da se predsednik neće sastati sa Netanjahuom, zbog toga što se sredinom marta u Izraelu održavaju izbori.

Lider manjinskih demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi takođe je dovela u pitanje trenutak u kojem dolazi do posete.

“Njegov govor se održava dve nedelje pre izbora u Izraelu. Mislim da to nije prikladno ni za jednu zemlju”.

Američki državni sekretar Džon Keri pokušao je da umanji značaj onoga što mnogi vide kao prkos predsedniku Obami.

"Mi pozdravljamo da premijer Izraela dođe i govori u Americi bilo kada. Očigledno, nije baš uobičajeno da o pozivnici saznamo iz kancelarije predsedavajućeg Predstavničkog doma. Bez obzira na to, svi znaju da je pitanje Irana umnogome u mislima svih nas".

Predsednik ima plan da spreči Iran da razvije nuklearno oružje, kaže Nensi Pelosi, i naglašava da bi Kongres trebalo da se suzdrži od glasanja o predlozima da se Iranu uvedu dodatne sankcije.

Nensi Pelosi
Nensi Pelosi

“Pregovori će možda uspeti, a možda i neće. Ali ne možemo da dozvolimo da ne uspeju samo zato što Kongres hoće da demonstrira silu”.

Demokratski senator Robert Menendes se ne slaže:

"Iran mora da zna da da će biti posledica ukoliko pregovori propadnu – sada neki od nas veruju da bi te posledice trebalo da budu dodatne sankcije”.

Stiv Bilet sa Univerziteta Džordž Vašington kaže da Kongres ima ulogu u oblikovanju američke spoljne politike, ali da bi njegovo mešanje moglo da zakomplikuje diplomatske napore koji su u toku.

“Nisam siguran kako će sve ovo da se odigra kada se radi o pregovorima – jasno je da bi za one koji učestvuju u pregovorima bilo otežavajuće da im nad glavom vise takva pitanja. Kada se Kongres sam ubaci u ovakvu situaciju, to zaista povećava neizvesnost”.

U neuobičajenom komentaru u dnevniku „Vašington post“, šefovi diplomatija Evropske unije, Nemačke, Francuske i Velike Britanije su naveli da bi bilo kakve dodatne sankcije Iranu sada ugrozile međunarodne napore, koji su na ključnoj prekretnici. Oni su pozvali sve da daju šansu diplomatiji.

XS
SM
MD
LG