Linkovi

Kongresna biblioteka obeležava 218. rođendan


Soba za čitanje u Kongresnoj biblioteci

Kongresna biblioteka obeležava 218. rođendan ove nedelje. Predsednik Džon Adams je 24. aprila 1800. godine odobrio 5 hiljada dolara za kupovinu, prema njegovim rečima, knjiga koje bi mogle da budu neophodne za korišćenje u Kongresu.

Kongresna biblioteka obelezava 218 godina postojanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Jedan život nije dovoljan da bi se pročitalo sve što se nalazi u biblioteci američkog Kongresa, kaže glavni istoričar Kongresne biblioteke Džon Kol.

“Što sam duže ovde, sve manje znam, a ipak znam mnogo.”

Džon Kol radi u Kongresnoj biblioteci više od pola veka i sada je njen glavni istoričar. Kaže da poznaje čak i duhove biblioteke. Jedan od njih, bivši bibliotekar, gospodin Speford, bio je poznat po svojoj neverovatnoj memoriji i Kol kaže da on i dalje luta hodnicima, trudeći se da pomogne čitaocima.

“Prema legendi, mogao je da vam kaže koja knjiga se gde nalazi. A, tu su i brojne priče o tome kako je usmeravao posetioce, idi dole, u sobu 4, popni se na policu broj 3 i knjiga koju želiš je tu i zelene je boje.”

Kolekcija knjiga Tomasa Džefersona je među najdragocenijim u biblioteci. Tokom rata 1812. godine, nakon što su Kongresnu biblioteku razorile britanske trupe, Džeferson je odlučio da proda svoju ličnu kolekciju biblioteci kako bi mogla da krene od početka. Na žalost, većina tih knjiga uništena je u požaru 1851. godine, zajedno sa dve trećine ukupnog fonda biblioteke.

“Zelena traka znači da je u pitanju originalni primerak. Ako vidite kutiju negde, to će vam pokazati da i dalje čekamo da dobijemo taj primerak.”

U Kongresnoj biblioteci nema samo knjiga. Ovde možete pronaći kolekciju geografskih mapa i telefonskih imenika, najveću kolekciju stripova na svetu, kao i knjige sa Brajevim pismom i audio knjige za slepe. Ali čak i biblioteka, veličanstvena ko što je ova, ima svoje probleme. Najveći do sada je nedostatak prostora.

“Dodajemo 10 hiljada primeraka dnevno kolekciji. Gde oni da se smeste? U velikoj meri nam nedostaje prostor iako ipak uspemo da ga pronađemo.”

Nedostatak prostora, novac i savremena tehnologija - to su tri najveća izazova za biblioteku u ovom trenutku. Ali izgleda da je sva tri moguće rešiti. Kongres je odobrio napore biblioteke za prikupljanje više novca iz privatnih izvora. Nova tehnologija poboljšava efikasnost, dok istovremeno čuva tradiciju. A, što se tiče prostora, ko zna, možda će stari duh bibliotekara, pronaći tajno skladište.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG