Linkovi

Kongresmeni: Rusija da se ne meša u američke izbore


Američki kongresmeni Eliot Engel, Džon Konjers i Beni Tompson, ugledni članovi odbora za spoljne poslove, odbora za pravosuđe i odbora za unutrašnju bezbednost, naglasili su potencijalnu pretnju ruskog mešanja u američke izbore i pozvali administraciju da preduzme korake kojima će sprečiti rusku manipulaciju izbornog procesa u SAD.

U svetlu izveštaja o ruskoj odgovornosti za sajber-napad na Demokratski nacionalni komitet (DNC) i pokretanje federalne istrage, zakonodavci su pozvali lidere agencija za nacionalnu bezbednost da sarađuju kako bi utvrdili koliko je Rusija umešana i kakve su joj namere.

“Pre skoro pola veka, provala u sedište DNC-a na kraju je dovela do okončanja predsedničkog mandata. To da se strana vlada upušta u slično ponašanje ne može biti tolerisano. Rusija nema pravo da dodaje tas na vagu u okviru naših izbora. Narednih dana moramo da pošaljemo jasnu poruku ruskim liderima i svima onima koji žele da nam naude: nećemo dozvoliti da Kremlj ili bilo koja druga strana sila dikitra uslove političke debate u ovoj zemlji”, navodi se u saopštenju koje su potpisala trojica kongresmena, a koje je poslato direktoru Federalnog istražnog biroa Džejmsu Komiju, državnom sekretaru Džonu Keriju, sekretaru za odbranu Eštonu Karteru i direktoru Nacionalnih obaveštajnih agencija Džejmsu Kleperu.

XS
SM
MD
LG