Linkovi

Kongresmeni Po i Stajvers: SAD žele da pomognu u dijalogu


Kongresmen Ted Po, srpski ambasador u Vašingtonu Đerđ Matković i kongresmen Stiv Stajvers.
Kongresmen Ted Po, srpski ambasador u Vašingtonu Đerđ Matković i kongresmen Stiv Stajvers.

Kopredsedavajući srpskog kokusa u američkom Kongresu, kongresmen iz Teksasa, Ted Po, krajem godine odlazi u penziju a u novom sazivu Kongresa, u januaru, na položaju u kokusu zameniće ga republikanski kongresmen iz Ohaja, brigadni general Stiv Stajvers. Na oproštajnom prijemu koji je za Poa priredio srpski kokus zajedno sa ambasadom Srbije u Vašingtonu, odato je priznanje kongresmenu za rad na jačanju srpsko-američkih veza, a ujedno se poželela dobrodošlica njegovom nasledniku.

Kongresmen Po kopredsedavao je srpskim kokusom od 2012. godine a povlači se iz Kongresa u trenutku kada, po svemu sudeći, počinje intenzivnije angažovanje SAD u dijalogu Srbije i Kosova.

„Mislim da će Vašington biti više uključen i treba da bude više uključen u rešavanju ovog pitanja i možda pomeri EU na neku drugu ulogu, jer mislim da SAD mogu da pomognu da podstaknu ne samo Srbiju već i Kosovo da sednu za pregovarački sto i reše pitanja koja ih razjedaju već godinama. Po mom mišljenju, Kosovo je bilo deo problema, zbog nespremnosti da pokušaju da nađu kompromis i dugoročno rešenje zarad mira u regionu“, kaže za Glas Amerike kongresmen Po.

On dodaje da mu je drago što se SAD više angažuju na Zapadnom Balkanu a smatra da i Kongres sada čini više.

"... U smislu da smo podnosili rezolucije da, kada se govori o ratnim zločinima koji su se dogodili u regionu u proteklih 20, 25 godina, svi koji su bili umešani u ratne zločine budu gonjeni, bilo da potiču sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine ili Srbije, umesto da se fokusiramo samo na ono o čemu svetski mediji žele da se govori a to je – Srbija.“

Oproštaj od Teda Poa, Stiv Stajvers preuzima "štafetu" u kokusu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

​Kongresmen iz Ohaja Stiv Stajvers je 35 godina bio član Nacionalne garde Ohaja, koja ima program partnerstva sa srpskom vojskom već 12 godina. Kaže da je posetio Srbiju u tom kapacitetu i kao član kongresne delegacije.

„Imate divnu zemlju i divan narod, i zaista sam uživao u prijateljstvima koja sam sklopio. Drago mi je što preuzimam dužnost od kongresmena Poa koji ima sjajno nasleđe kao glas razuma, neko ko povezuje ljude i rešava probleme. Ovo je vrlo opasan trenutak u regionu i drago mi je što ću raditi na tome da probamo da podstaknemo dijalog, pomognemo, ne namećemo rešenja ali posredujemo u pronalaženju rešenja na fleksibilan način, koja će biti u interesu srpskog naroda, vlade i crkve.“

Vojna saradnja biće jedan od prioriteta za Stajversa...

„... ali takođe i skretanje veće pažnje na Zapadni Balkan u celini. Sa taksama koje je Kosovo uvelo Srbiji, sa transformacijom Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, trenutno postoji mnogo tenzija. Voleo bih da vidim da ljudi bolje saradjuju i da ta pitanja budu više vidljiva u američkoj administraciji kako bismo preuzeli aktivnu ulogu, ne da namećemo svoje ideje drugima nego kao posrednik. Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU koji će, nadam se, dati rezultate.“

Kongresmen Stajvers namerava da novoizabrane članove Kongresa, ali i iskusne kolege koji nisu u srpskom kokusu, informiše i kako kaže „edukuje“ o značaju Zapadnog Balkana i vrednostima koje Srbija deli sa SAD. Te zajedničke vrednosti su bile i jedan od motiva za rad kongresmena Poa u srpskom kokusu.

„Bilo je to divno iskustvo, jer Srbi su mnogo slični Teksašanima, jake volje, pomalo vruće glave, a to mislim u pozitivnom smislu. Upoznao sam ljude ovde u Vašingtonu i u Srbiji koju sam posetio više puta, koje nikada ne bih upoznao da nisam bio angažovan u srpskom kokusu, i to su divni ljudi. Uživao sam u toj prilici koju drugačije ne bih imao.“

Na oproštajnom prijemu, srpski ambasador u Vašingtonu Đerđ Matković govorio je o integritetu sudije i kongresmena Teda Poa, kao i njegovom doprinosu boljem razumevanju Srbije i SAD. A iako se Po povlači iz Kongresa, on kaže da ne namerava da još ode u penziju i da će se baviti politikom na neki drugi način, u svojoj rodnoj državi.

XS
SM
MD
LG