Linkovi

Kongresmeni uzdržano o TPP-u


Mnogi američki zakonodavci sa oprezom su reagovali na uspešno sklapanje sporazuma o najvećem trgovinskom bloku na svetu – Transpacifičkom partnerstvu, dok u Kini traje preispitivanje zbog čega druga najveća svetska ekonomija nije deo TPP-a.

Mnogi američki zakonodavci sa oprezom su reagovali na uspešno sklapanje sporazuma o najvećem trgovinskom bloku na svetu – Transpacifičkom partnerstvu, a većina na Kapitol Hilu je zauzela pristup da će sačekati da prouči sporazum pre iznošenja definitivnog stava.

Republikanski senator Džon Mekejn se izdvojio od ostalih zato što je odmah i sa entuzijazmom pozdravio taj sporazum, ocenjujući da predstavlja istorijsku priliku za smanjenje trgovinskih barijera, otvaranje novih tržišta i promociju izvoza američkih proizvoda. Za razliku od njega, senator Berni Sanders koji se bori za demokratsku predsedničku nominaciju, izrazio je snažno protivljenje TPP-ju navodeći da će on naneti štetu potrošačima i oduzeti poslove Amerikancima.

Vest da su SAD, Japan i još 10 zemalja oboda Pacifika postigli sporazum o trgovinskom partnerstvu izazvala je preispitivanje u Kini, uz pitanja zašto druga najveća svetska ekonomija nije deo najvećeg regionalnog pakta na svetu.

Cilj TPP-ja je podizanje trgovinskih standarda, ukidanje više od 18.000 carina i otavaraje interneta čak i u komunističkom Vijetnamu, a smatra se ključnim korakom u naporima Vašingtona da izbalansira svoje ekonomsko prisustvo u Aziji. Kina se do sada držala van razgovora ali je Peking odavno igrao ključnu ulogu u naporima da se promoviše sporazum.

„Kada više od 95% naših potencijalnih potrošača živi van naših granica, ne možemo dozvoliti zemljama kao što je Kina da pišu pravila globalne ekonomije“ poručio je predsednik Obama. „Trebalo bi da mi pišemo ta pravila i otvaramo nova tržišta američkim proizvodima dok postavljamo više standarde za zaštitu radnika i očuvanje životne sredine.“

Za neke u Kini, Obamina izjava je bila najnovija potvrda da je ključni cilj Vašingtona da dobije prednost u regionu I marginalizuje Kinu. Naslov u dnevniku Global Times, koji podržava kineska Komunistička partija, glasi “SAD, Japan i 10 drugih zemalja stvorile veliki ekonomski blok kao rivala Kini”. S druge strane, dnevnik Šinhua navodi da vrata TPP-a ne mogu da budu zauvek zatvorena za Kinu. Poznati politikolog Jeng Šiju tvrdi da, iako se TPP pojavio na samom pragu Kine a Peking je isključen, to je samo privremeno stanje. U dugom roku, ako partnerstvo bude želelo da nastavi razvoj, svakako će otvoriti vrata Kini, tvrdi Jeng.

XS
SM
MD
LG