Linkovi

Predstavnici u Kongresu traže da se objavi Malerov izveštaj


Zgrada Kongresa

Predstavnici republikanaca i demokrata u američkom Kongresu pozivaju da se objavi dugo očekivani izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera o vezama Trampove kampanje i Rusije i potencijalnoj opstrukciji pravde.

Maler je u petak po podne predao rezultate svoje dvogodišnje istrage sekretaru za pravosuđe Vilijemu Baru koji će odlučiti hoće li objaviti neke delove izveštaja ili će ceo ostati poverljiv.

Nije poznato šta piše u Malerovom izveštaju, ali je u Sektretarijatu za pravosuđe potvrđeno da nema preporuke za podizanje novih optužnica.

Predsednik Donald Tramp se još nije oglasio povodom Malerovog izveštaja, i nije poznato da li je u njega imao uvid.

Agencija Asošiejted Pres prenosi da je Trampov advokat Rudi Đulijani tražio da vidi izveštaj pre nego što bude objavljen, ali da nije dobio potvrdu da će se to i desiti.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel
Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel rekao je da se nada da će sekretar za pravosuđe Vilijem Bar "objaviti sve što bude moguće" i da će proces biti transparentan.

Dag Kolins, vodeći republikanac u Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma, kaže da očekuje da Sekretarijat za pravosuđe objavi izveštaj bez odlaganja i u skladu sa zakonom.

Republikanski senator Čak Gresli kaže da Malerovi nalazi moraju biti objavljeni kako bi se okončale "spekulacije i insinuacije" o Trampovoj administraciji.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi

Na objavljivanje izveštaja pozivaju i demokrate. Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider demokrata u Senatu Čak Šumer u zajedničkoj izjavi su konstatovali da "Amerikanci imaju pravo da znaju istinu".
Od sekretara za pravosuđe Vilijema Bara su tražili da im omogući uvid u svoje nalaze.

Demokrate koje predsedavaju u šest odbora Predstavničkog doma uputile su zajedničko pismo Vilijemu Baru u kojem kažu da "sekretarijat za pravosuđe ne sme da krije Malerove nalaze ukolko oni ukazuju na to da je Tramp kršio zakone" i da "predsednik u tom slučaju mora da odgovara".

Na objavljivanje Malerovog izveštaja pozivaju i demokrate koje su se kandidovale za predsednika unutar te stranke: senatorke Elizabet Voren, Kamala Haris, Kirsten Džilibrend i senator Berni Sanders.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG