Linkovi

Kongresmen traži od Pentagona izveštaj o vojnoj saradnji Srbije i Rusije


Demokratski kongresmen i član Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa Eliot Engel (arhivska fotografija)

Predstavnički dom Kongresa usvojio je amandman člana Odbora za spoljne poslove, demokrate Eliota Engela kojim se od Pentagona traži da Kongresu podnese izveštaj o vojnoj saradnji Srbije i Rusije. Taj amandman podnet je na predlog Zakona o budžetu za nacionalnu odbranu za 2018. godinu, a informacija o tome da je usvojen objavljena je na sajtu demokratskih članova Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa.

U pisanoj izjavi kongresmena Engela navodi se da su „balkanske zemlje deo Evrope, tri bivše jugoslovenske republike članice NATO-a, dve u EU – a da Srbija nije deo ni jednog ni drugog saveza, i da ne želi da se priključi NATO-u.“Engel navodi i da Srbija nastavlja da se naoružava ruskim oružjem i podseća na dogovor da Kremlj Srbiji isporuči šest MIGova 29, 30 tenkova i 30 oklopnih vozila – i da sada traži ruski antiraketni štit S-300.

Da sam ja jedan od srpskih suseda, od kojih je većina u NATO-u, ne bi mi bilo prijatno zbog saradnje Beograda i Moskve“, rekao je ovaj kongresmen i podsetio da se Srbija priključila i zajedničkoj vojnoj vežbi Rusije i Belorusije – „Slovensko bratstvo“.

Eliot Engel smatra da Srbija, ako želi da bude deo Zapada, nije na dobrom putu i poziva Kongres da dodatno istraži vojne veze Beograda i Moskve i prosudi koliko utiču na američku nacionalnu bezbednost, srpske susede i članstvo Srbije u Partnerstvu za mir. Srpski predsednik Aleksandar Vučić u ponedeljak se sastaaje sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom – Eliot Engel susret vidi kao priliku da se razgovara i o tom pitanju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG