Linkovi

Kongresmen Po: SAD sve više na Srbiju gledaju kao na partnera


Kongresmen Ted Po i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sastanka u Begradu, 3. novembra 2018.

U Kongresu SAD raste interesovanje za Srbiju, jer sve više ljudi vidi Srbiju kao partnera, rekao je kogresmen Ted Po tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u subotu u Beogradu, prenela je Pres služba predsednika Republike.

Kongresmen Po je istakao da će "predstojeće obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata biti prilika da se u Americi pokaže poštovanje za istorijsko savezništvo sa Srbijom", kaže se u saopštenju.

Po je rekao i da je lično preneo poziv predsednika Vučića predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbiju i da će to ponovo učiniti, piše u saopštenju.

Dodaje se i da su dvojica sagovornika razmotrila situaciju na Zapadnom Balkanu, pri čemu je Vučić objasnio potrebu postizanja kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, kroz dijalog Beograda i Prištine, kao uslova za mir i stabilnost u regionu i njegov napredak.

Kongresmen je, kaže se u saopštenju, "podržao stav da Beogradu i Prištini treba pružiti prostor i vreme da postignu međusobni dogovor".

Vučić je Pou zahvalio zbog dugogodišnje angažovanja u Srpskom kokusu koji je pomogao jačanju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, kao i boljem razumevanju stavova i politike Srbije u američkoj administraciji.

"Kao primer ozbiljnog pristupa situaciji na Zapadnom Balkanu, koji je od pomoći za sve u regionu", Vučić je "posebno istakao pismo koje je kongresmen Po, sa sedmoricom kolega iz američkog Kongresa, pre četiri dana uputio državnom sekretaru Pompeu".

U saopštenju se kaže da je Vučić na sastanku s kongresmenom "zahvalio za podršku SAD evropskom putu Srbije".

Rekao je i da "postoje velike mogućnosti za unapređenje saradnje dveju zemalja, konstatujući da se povećava broj američkih investicija na srpskom tržištu i ističući da se saradnja proširuje i na oblast infrastrukture".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG