Linkovi

Odloženo glasanje o ukidanju Obamakera


Članovi konzervativnog bloka Predstavničkog doma Kongresa saopštili su posle sastanka sa predsednikom Donaldom Trampom da nisu postigli sporazum o ukidanju Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen tokom mandata bivšeg predsednika Baraka Obame pre sedam godina.

Kongresmen Mark Medouz, predsedavajući Fridom Kokusa, konzervativaca bliskih desničarskom Pokretu čajanka, potvrdio je danas da njegova grupa i predsednik nisu postigli sporazum po tom pitanju. Bela Kuća ima različito tumačenje Trampovih razgovora sa konzervativcima u Kongresu i saopštila je da su dve strane preduzele pozitivan korak ka ukidanju zdravstvenog zakona, pred glasanje koje bi moglo da se obavi večeras ili sutra ujutro.

Portparol Bele Kuće, Šon Spajser izjavio je da su mnogi članovi predstavničkog doma nagovestili da će glasati za ukidanje zakona, ali je dodao da ljude ne možete naterati da glasaju i zamene zakon alternativnom verzijom koju su odobrili republikanski lideri. Spajser je dodao da će se predsednik Tramp sastati sa grupom umerenih republikanskih zakonodavaca, kasnije danas.

Današnji dan, 23. mart je dan kada je bivši predsednik Barak Obama potpisao zakon o pristupačnom zdravstvenom osiguranju, a u svom saopštenju on je pozvao zakonodavce da ne prave promene koje bi mogle da unište poboljšanje zdravstvene zaštite za sve Amerikance, što tvrde mnogi kritičari novih mera. Predsednik Tramp je pokušao da ubedi republikance da glasaju za ukidanje i zamenu zakona, a na Tviteru je juče poručio, „Veliki dan za zdravstvenu zaštitu. Vredno radimo na tome.“

XS
SM
MD
LG